Tech

A Tesla elektromos kamionja még idén megjelenik az utakon

Tesla
Tesla

A Tesla jó néhány éve bejelentette már a Cybertruckot és a Semi Truck elnevezésű elektromos kamionját is, azonban sokáig a gyártás sem kezdődött meg. A Cybertruck kapcsán még mindig sok a kétely, azonban úgy tűnik, a vállalat első elektromos kamionja már idén év végén elkészülhet. Elon Musk egyik tweetje szerint december 1-jén tervezi megkezdeni a szállítást a Pepsi számára. Az üdítőitalgyártó cég 2017 decemberében, alig egy hónappal a bejelentés után 100 darabot rendelt az elektromos szállítójárműből – írja a Verge.

A Tesla azt ígéri, hogy a Semi teljesen megrakodva is 20 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100 kilométer per órás sebességre, és autópálya-szintű sebességet tart még meredek emelkedőkön is. A milliárdos szerint ráadásul a töltés is egyszerű lesz: az 500-800 kilométeres hatótáv 70 százalékára elegendő töltést fél óra alatt bele lehet pumpálni a járgányba.

Bár a Tesla már 2017-ben bejelentette az elektromos kamiont, az idei év májusáig szinte semmit nem lehetett tudni róla. Ekkor végül a Tesla ismét elkezdte fogadni a foglalásokat a bejelentés után, amelyek során 20 ezer dolláros (8,5 millió forintos) előleget kért a szerződő felektől. A foglalásokat augusztusban lezárták. A Cybertruck gyártásának ügye ugyanakkor még mindig kérdéses: jelenleg úgy néz ki, 2023 nyarára készülhetnek el az első modellek.

Kapcsolódó
Jövőre végre megérkezhet a Tesla Cybertruckja
A milliárdos egyúttal bejelentette, a Tesla bitcoinjainak háromnegyedét eladták.

A vállalatnál szinte már megszokottnak mondhatók a néhány éves késések: az első humanoid robotot is több éves késéssel mutatta be a Tesla – a Xiaomi be is előzte ebben az amerikai óriást. Emellett az évek óta ígérgetett, de szakértők szerint még messze nem elérhető teljes önvezetési technológiát sem valósította még meg a gyártó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik