Tech zöldövezet

Az űrből örökítették meg a lángoló Botswanát

Az űrből örökítették meg a Botswanában tomboló tüzeket, a képet a NASA Earth Observatory oldalán osztották meg. A nagy tűzvészek gyakoriak Afrika szubszaharai részén augusztustól októberig, Botswanában idén augusztus elején jelentek meg az első lángok, a hónap közepére pedig egyre több tűz alakult ki.

Az alábbi felvételt augusztus 14-én készítette a NASA Aqua műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszere.

A lángok Közép-Kalaháriban és annak környékén, illetve a Khutse Vadrezervátumnál tomboltak.

NASA Earth Observatory image by Lauren Dauphin, using MODIS data from NASA EOSDIS LANCE and GIBS/Worldview

Az országban már áprilisban elkezdenek kialakulni a tüzek, augusztusra viszont a kiszáradt növényzet és az erős szelek miatt felerősödnek. A Botswanai Meteorológiai Szolgálat szerint augusztus 14-én a tűzindex országszerte nagyon veszélyes, illetve rendkívül veszélyes szintet ért el. Ez azt jelenti, hogy a lángok gyorsan terjedhetnek, és nehezen irányíthatóak.

Ugyanezen a napon a MODIS kis tűzaktivitást észlelt az Okavango deltájánál. Itt az áradások elősegítik a növényzet növekedését, a vegetáció viszont esetenként kigyullad.

A Közép-Kalahári Vadrezervátumot is magába foglaló Ghanzi kerületben szoktak kialakulni Botswana legnagyobb tüzei. 2006 és 2017 között több mint 25 millió négyzetkilométer vált a lángok martalékává. 2008-ban a tüzek különösen hevesek voltak, ekkor a rezervátum mintegy 80 százaléka égett le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik