Tech

Kijátsszák a Tiktokot az orosz influenszerek

MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Hiába tiltotta le az oroszoknak a feltöltési lehetőséget március elején a Tiktok, még mindig készülnek orosz kontentek a közösségi applikációra, és a felhasználók személyre szabott kezdőlapján meg is jelennek az elméletileg tiltott tartalmak – írja a Wired. Ezt a jelenséget árnyékpromóciónak (shadow-promotion) nevezik, és az árnyéktiltással ellentétben konkrétan azt jelenti, hogy a közösségi platform a felhasználók elé tolja a szóban forgó tartalmakat.

Ukrajna orosz megtámadását követő hetekben a Kreml kriminalizált mindent, amit „hamis információnak” tartott az állami szervekről vagy a háborúról – köztük a közösségimédia-posztokat is. Válaszul március 6-án a TikTok felfüggesztette az élő közvetítést és az új tartalom feltöltését az oroszországi felhasználók számára. A Wired cikke szerint azonban egyes orosz felhasználók teljes mértékben megkerülik a tiltást, és új tartalmakat töltenek fel.

A Tracking Exposed digitális jogokkal foglalkozó nonprofit szervezet kutatói 2022 májusa és júliusa között VPN segítségével orosz IP-címekről használták a Tiktokot, hogy megértsék, milyen érzés lehet a platformot használni egy oroszországi felhasználó számára. Ha egy user követne egy nemzetközi fiókot – a kutatók a BBC-t használták példaként –, nem láthatnának egyetlen videót sem a fiók oldalán, de a közzétett új tartalom továbbra is megjelenne a kezdőlapjukon. Az orosz felhasználók oldalain, mint például az állami tulajdonú Szputnyik News, továbbra is a előtti videókat jeleníti meg az app, új tartalom pedig csak a kezdőlapokon jelenik meg.

A kutatók szerint így nem lehet felmérni, hogy a tiltások és korlátozások valóban működnek-e.

Azt gyanítják, hogy a TikTok elkezdte megengedni bizonyos fiókok számára, hogy új tartalmakat hozzanak létre, hogy megtarthassák az orosz felhasználókat, akik közül sokan valószínűleg abbahagyják a platform használatát, mivel nem tudnak új videókat nézni az appban. „Annak érdekében, hogy ne veszítsék el teljesen a piacot, valószínűleg megpróbálnak visszahelyezni bizonyos funkciókat és tartalmakat anélkül, hogy egyértelműen szembemennének az álhírekre vonatkozó orosz törvényekkel” – mondják a kutatók. Az ellenőrzött fiókok közül sok, amelyekről úgy tűnik, elkerülték a tilalmat, a szórakoztatásra összpontosítottak: ilyen a Yandex Music, a Beautybomb.rus és a Kinopoisk, vagy egy filmes adatbázis.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik