Tech

Meghátrált az Instagram, csúszik a tiktokizáció

Lorenzo Di Cola / NurPhoto via AFP
Lorenzo Di Cola / NurPhoto via AFP

Hónapok óta tart a fejlesztés a Meta háza táján, hogy a Facebook és Instagram platformjukat a trendeknek megfelelően tiktokizálják, vagyis hogy lemásolják a kínai közösségi app népszerű opcióit. A Facebookon egyelőre apróbb jeleit látni csak ennek, az Instagram egyik új frissítése viszont felháborította a felhasználókat, írja a Gizmodo.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg néhány napja jelentette be, hogy a fotómegosztó alkalmazás frissítésével a felhasználók hírfolyamának több mint 30 százaléka fog olyan emberektől származni, akiket nem követnek. Az ajánlásokért a vállalat mesterséges intelligenciája (MI) felelne.

Azonban kevesebb, mint egy nappal a bejelentést követően a Meta vissza is táncolt. A platform legismertebb influenszerei (többek között a Kardashian család tagjai) ugyanis skandallumot kiáltottak, és az oldal eredeti értékeinek visszaállítását követelték.

A Meta szóvivője erre reagálva csütörtökön úgy nyilatkozott a portálnak, hogy a vállalat szüneteltetni fogja a teljes képernyős feed tesztelését, amelyet jelenleg a felhasználók egy kis százalékánál vezettek be. Emellett az MI által ajánlott posztok számát is megvágják. Mint mondták, nem tettek le teljesen a frissítések bevezetéséről, a funkciók tehát a jövőben újra megjelenhetnek. A teljes képernyős mód tesztelése a következő egy-két hétben kezdik el kivezetni.

Adam Mosseri, az Instagram vezetője a Platformernek adott interjújában azt mondta, a cégnek „vissza kell térnie a tervezőasztalhoz.” A platform vezetője ennek ellenére azt mondta, örül, hogy vállalták a kockázatot, ugyanis ha nem buknak el időnként, akkor az azt jelenti, nem is elég merészek. Mosseri szerint egyébként a Meta saját mérései is igazolták a felhasználói panaszokat. Sokan láthatóan frusztráltak voltak az Instagram új hírfolyama miatt, és kevésbé használták az alkalmazást. Ami az ajánlott posztokat illeti, Mosseri megerősítette, hogy a vállalat csökkenteni fogja az ilyen típusú tartalmakat, de azt nem árulta el, pontosan mennyivel.

A változtatások miatt egyébként petíció is indult, amelyet pár nap alatt több mint 220 ezren írtak alá. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik