Tech

Holdfogyatkozás lesz jövő héten

Magyar idő szerint május 16-án lesz az év első holdfogyatkozása – írja a Space.com. Sajnos az esemény észlelése hazánk területéről nem lesz egyszerű a hold alacsony állása miatt. A napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozás megfigyeléséhez nincs szükség speciális védőfelszerelésre.

A teljes holdfogyatkozást Amerika, az Antarktisz, Európa, Afrika és a Csendes-óceán keleti részének bizonyos területeiről észlelhetik majd. Az esemény során a Föld teljes árnyéka a Holdra vetődik. A félárnyékos holdfogyatkozást egy szélesebb, Új-Zélandot és a Közel-Keletet is magába foglaló térségből láthatják.

A folyamat magyar idő szerint hajnali 4:28-kor fog kezdődni. A fogyatkozás alatt a holdkorong nem sötétedik el teljesen, ehelyett a földi légkörön szóródó fény miatt vörösessé változik. A jelenségre angolul gyakran hivatkoznak Blood Moonként, azaz vérholdként. A vérhold állapot 6:11-kor fogja elérni csúcsát, az esemény 7:55-kor ér majd véget.

Carlos Manchego / 500px / Getty Images

A timeanddate.com szerint a teljes folyamatot Dél-Amerikából, illetve Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó keleti részéről követhetik végig.

Magyarországról csak a részleges fogyatkozás töredékét láthatjuk.

A folyamatot ugyanakkor a NASA online közvetíti majd. A következő holdfogyatkozás november 8-án lesz, erről teljesen le fogunk maradni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!