Tech

Káprázatos közeli képek készültek a Napról

Lenyűgöző felvételeket készített csillagunkról az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter űrszondája – írja az IFLScience. Bár a Napot régóta vizsgálják a kutatók, pólusait még nem sikerült megörökíteni. A Solar Orbiter a Vénusz gravitációs hatását kihasználva egyre növeli pályahajlását, hogy jobban ráláthasson a sarkokra.

A manőverezés lassú folyamat, évekbe fog telni, mire sikerül igazán jó szögből lefotózni a pólusokat. Az űreszköz első, március 26-i perihéliumja, azaz napközelpontja során ugyanakkor már létrehozott izgalmas képeket.

Ezeken a jórészt feltérképezetlen déli sark körüli régió látható.

A szonda ekkor 47,9 millió kilométerre járt az égitesttől, hővédő pajzsa pedig 500 Celsius-fokos forróságot mutatott.

„Nagyon izgatottak vagyunk az első perihéliumunkból származó adatok minősége miatt” – mondta Daniel Müller, az ESA munkatársa és a projekt tagja. A kutató hozzátette, nehéz felfogni, hogy ez még csak a küldetés kezdete.

Ha sikerülne jobban felmérnünk csillagunk pólusának mágnesességét, az a napciklus alaposabb megértéséhez is hozzájárulna. Ennek ismerete már csak azért is fontos, mert a naptevékenység akár súlyos hatást is gyakorolhat civilizációnkra.

Kapcsolódó
Globális katasztrófát okozna egy ilyen geomágneses vihar
Egy, az 1859-es Carrington-eseményhez hasonló geomágneses vihar felfoghatatlan pusztítást okozna napjainkban.

A Solar Orbiter pályahajlása 2026 decemberi elhaladása során 24 fok lesz, ekkortól kezdődve lesz igazán jó a rálátás. Az űreszköz kifinomult műszereinek köszönhetően már most példátlan minőségű adatokat gyűjt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik