Tudomány koronavírus

Újabb kutatás mutatta ki, hogy az ivermectin hatástalan a koronavírus ellen

Callista Images / Getty Images
Callista Images / Getty Images

A New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint az ivermectin nem csökkentette a kórházba kerülés esélyét és a sürgősségi osztályon eltöltött időben sem találtak változást olyanoknál, akiknél korán diagnosztizálták a COVID-19-et.

A kutatás során 3515 főt három csoportba osztottak, az egyik ivermectint, a másik placebót, a harmadik pedig más kezelést kapott a korán diagnosztizált koronavírus-fertőzésére. Az ivermectin használatának nem volt sem az elsődleges, sem a másodlagos kimenetelekre hatása (az elsődleges kimenetel az esetek nagy részében kórházi kezelés volt), és a mellékhatások is nagyságrendileg ugyanazok voltak a különböző csoportokban.

Az ivermectinnel több mint 60 randomizált vizsgálatot regisztráltak koronavírussal kapcsolatban, és 31 klinikai vizsgálat eredményeiről számoltak be már. Az eredmények ellentmondásosak, és a különböző csoportok eltérően értelmezik a bizonyítékokat – egyesek amellett szólnak, hogy az ivermectin előnyös a fertőzöttek számára, mások szerint pedig egyszerűen hatástalan. A legtöbb vizsgálat azonban kis résztvevőszámos volt, és

néhányat visszavontak a hitelességgel kapcsolatos aggályok miatt.

Sorra érkeznek a tudományos bizonyítékok arra, hogy az ivermectin szedése nem javít a koronavírus-fertőzés állapotán, mégis a mellette érvelők makacsul tartják magukat ahhoz, hogy az eredetileg féreghajtóként használt szer segít megelőzni a komoly betegséget. Az ivermectint állatgyógyászatban és egyes trópusi betegségek ellen embereken is használják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik