Nagyvilág

Nem áll le az orosz gázszálítás annak, aki nem regisztrált rubeles fizetésre

by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Nem áll le az orosz gázszállítás, ha a vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát – közölte pénteken a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkovot idézve az MTI azt írja, hogy ez nem következik az erről szóló, csütörtökön Vlagyimir Putyin által aláírt elnöki rendeletből.

A most zajló szállítások kifizetése nem ma, hanem a hónap második felében, április végén vagy akár május elején esedékes

– tette hozzá a szóvivő.

Peszkov szerint azt a Gazprom tudja megmondani, milyen határidőn belül kell számlát nyitni az orosz bankokban a gázért történő, rubel alapú fizetés érdekében. Hozzátette: Putyin rendelete a már leszállított tételekre nem érvényes.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Újdelhiben a rubeles fizetési rendszert „tisztességesnek” minősítette.

A Reuters korábbi jelentése szerint Németország és Franciaország elutasította a rubeles fizetésre vonatkozó orosz követelést, mondván, hogy ez elfogadhatatlan szerződésszegés, és zsarolásnak minősül. Pénteken Szlovénia is bejelentette, hogy nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért. Erről Jernej Vrtovec szlovén infrastrukturális miniszter beszélt az MTI szerint.

Szlovénia legnagyobb földgázkereskedője, a Geoplin, a Finance című szlovén üzleti lappal közölte, elfogadhatatlan számukra az esetleges rubelben történő fizetés, mert az a szerződést kötő egyik fél egyoldalú döntéséből fakadna.

Követjük a fejleményeket, és megfelelő kilépési tervet is készítünk

– áll a közleményükben.

Putyin még március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalannak minősített országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Csütörtökön közölte, hogy a vevőknek az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és hogy április 1-jétől kezdve ezekről kell majd fizetniük a szállításokért. Putyin azzal is fenyegetett, hogy a fizetés elmulasztása esetén a hatályos szerződéseket Moszkva le fogja állítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik