Tech

Öt álhírgyártó botfarmot leplezett le Ukrajna

Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP
Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP

A háború kezdete óta 5 álhírgyártó dezinformációs botfarmot lepleztek le ukrán hatóságok, és 10 ezer SIM-kártyát koboztak el – írja a Bleeping Computer. Az ukrajnai bűnüldöző szervek razziát tartottak a botfarmoknak otthont adó helyszíneken. Száz darab GSM Gateway-t, tízezer SIM-kártyát, a botok kezelésre szolgáló laptopokat és számítógépeket foglaltak le. Az ukrán szervek szerint a módszer az orosz különleges szolgálatok munkájára utal – írják a CyberThreat.Report Facebook-csoportban.

A csoport szerint ezzel az ukránok több mint 100 ezer, álhíreket terjesztő kamuprofilt „vontak ki a forgalomból”. A hálózat Harkivban, Cserkasziban, Ternopilban és a Kárpátalján működött. Az orosz invázióról és a védők helyzetéről terjesztettek hamis információkat, hogy ezzel pánikot keltsenek és rombolják az ukránok morálját. Az SZBU közleménye szerint a hálózat célja az volt, hogy

destabilizálja a különböző régiókban a társadalmi, politikai helyzetet, és fékezze az ukrán hadsereg ellenállását.

Az SZBU webhelye egyébként a háború kitörése óta többször és hosszabb ideig offline volt, mivel az ügynökség egyre növekvő kihívásokkal néz szembe, és a katonai invázió elhárítására kellett összpontosítania. Ennek ellenére az ukrán kiberügynökségek – legalábbis bizonyos mértékig – továbbra is működőképesek, és napi jelentéseket tesznek közzé tevékenységükről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik