Tech

Tavaly év végén már a Telenornál volt a leggyorsabb a mobilnet

Getty Images
Getty Images

Díjcsomagtól függetlenül minden, 5G-képes készülékkel rendelkező előfizetőjét felengedi fokozatosan terjeszkedő 5G-s mobilhálózatára a Telenor Magyarország, aminek tavaly év végére az lett az eredménye, hogy a cég a leggyorsabb hálózatok versenyében nemcsak beérte, de meg is előzte a korábban első Magyar Telekomot – írja a HWSW. Az eredményt az Ookla által üzemeltetett Speedtest.net sebességmérő platform tette közzé, ami a felhasználók által mért adatokat összegyűjtve időről-időre publikálja az egy-egy országra vonatkozó mérési statisztikákat.

Ookla

Az Ookla adatai alapján a Telenor 69,4 pontos értéket ért el a skálán, melyet 52,4 és 35,25 ponttal követett a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország. A HWSW kiemeli, hogy a mérések során csak a „modern chipsetes” okostelefonok adatait összegezték, hogy a modernizált hálózatok valós képességeit ne fogják vissza az elavult készülékek. Vélhetően ez lehetett a kulcsa a Telenor év végi eredményeinek, a cég 5G-s hálózatára ugyanis sokáig nem tudtak csatlakozni a legújabb, 5G-s iPhone-ok, ám az iOS 15.1 tavaly októberi kiadásával ez a hiányosság megoldódott.

Az iPhone-os rész azért fontos, mert az Ookla szerint a leggyorsabb hálózati méréseket szinte kizárólag iPhone-okkal végezték ebben az időszakban Magyarországon: a hálózati elérés sebessége alapján felállított top5-ös listán csak az Apple készülékei szerepelnek, élen a tavalyi széria három tagjával, az iPhone 13 Pro-val, az iPhone 13 Pro Max-szal és az iPhone 13 minivel.

Ookla

Ajánlott videó

Olvasói sztorik