Tech

Szerződésmódosítás nélkül emelhet díjat a Telenor

Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Image
Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Image

A Telenor Magyarország fenntartaná magának a jogot, hogy a jövőben minden ügyfelére vonatkozóan, egyszeri éves díjkorrekció formájában érvényesíthesse a fogyasztói árindex aktuális változásait. A cég szerint ez nem számítana az előfizetői szerződés egyoldalú módosításának – írja a HWSW a társaság nemrég közzétett, február 21-től érvényes általános szerződési feltételei alapján.

Bár ez akár díjcsökkenésben is megtestesülhet, a cseh PPF csoport többségi tulajdonában lévő cég ezzel próbálja az infláció számára kedvezőtlen hatásait kivédeni.

A Telenor azzal indokolja a döntést, hogy a beruházások, fejlesztések és az üzemeltetés költségei más fogyasztási cikkekhez hasonlóan érintettek a fogyasztói árindex változásával, ezért a szolgáltatási díjak értékarányos megőrzése érdekében, az Előfizetői Szerződésben meghatározott tarifacsomagok és a kiegészítő szolgáltatások díját (beleértve a havidíjakat és forgalmi díjakat) a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex mértékével megegyezően a Szolgáltató jogosult korrigálni.

A szolgáltató ugyanakkor azt is kiköti a szerződési feltételeiben, hogy ez a fajta díjkorrekció nem tekinthető egyoldalú szerződésmódosításnak, így az előfizetők nem élhetnek jogkövetkezmények nélküli felmondással. A hatályos jogi szabályozás az egyoldalú szerződésmódosításon túl csak az előfizetői szerződés kétoldalú, közös megegyezésen keresztül történő módosítását teszi lehetővé, ami azt jelenti, hogy a Telenor csak akkor korrigálhatná a díjait, ha az előfizető azt tevőleges magatartással elfogadta.

A HWSW megkeresésére a Telenor Magyarország azt válaszolta, hogy intézkedései összhangban vannak a hatályos elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokkal, illetve hivatkozik az Európai Unió Bíróságának egy korábbi ítéletére, miszerint az ügyfelek nem hátrálhatnak majd ki következmény nélkül az egyszer csak drágábban beárazott előfizetésükből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik