Tech mobilteszt

Elég nagy félreértés a Nokia új strapatelefonja

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A komolyabb külső behatásoktól védő strapatelefonok már az okos kategóriában sem számítanak újdonságnak a piacon, de a Nokia 2021-ben látta elérkezettnek az időt, hogy piacra dobjon egy ilyen készüléket. Tapasztalatuk persze már van ezen a területen, viszont a Nokia XR20 névre keresztelt mobilt megismerve az ember igencsak magasra húzza a szemöldökét, főleg azért, mert a 220 ezres árcédula nagyon nincs összhangban a telefon képességeivel.

Két éve már kipróbáltunk egy Nokia strapamobilt, bár az nem okostelefon volt, hanem nyomógombos készülék: a Nokia 800 Tough jól állta a sarat a különböző tesztjeinken, ugyanakkor az ár/érték arányt illetően azért akadtak fenntartásaink. Ezek után kíváncsiak voltunk, vajon mit nyújt a gyártó az immár okos Nokia XR20-szal, és az érzéseink most is elég vegyesek.

Farkas Norbert / 24.hu Akkora, hogy még pingpongozni is lehetne vele.

Nokia XR20 strapabíró okostelefon

Nem meglepő módon az új strapabíró Nokia elég masszív telefon: 248 grammos, 171,6 mm magas, 81,5 mm széles és 10,6 mm vastag, kifejezetten nagy tepsi, ami javarészt persze az extra védelmet biztosító burkolatnak köszönhető. Csúnyának viszont semmiképp nem neveznénk a készüléket, a kategória legtöbb szereplőjéhez képest még egész visszafogott külcsínt kapunk, miközben kézbe véve azonnal érződik, hogy ez a telefon tényleg jól össze van rakva, és nem kell úgy félteni, mint az elöl és hátul egyaránt üveg csúcskategóriás mobilokat.

A tok érzetét keltő, fém kerettel megerősített, vélhetőleg polikarbonát burkolat érintésre egészen kellemes, főleg a recés hátlap, bár itt még ennek ellenére sem sikerült megoldani, hogy a felület ne gyűjtse az ujjlenyomatokat. A megerősített külsőnek hála az XR20 megfelel a MIL-STD 810H és az IP68 szabványoknak, és nem csak papíron, de a valóságban is:

betettük a szerkesztőségi akváriumba, fél napig egy mélyhűtőben pihentettük, leejtettük két méterről, átmentünk rajta motorral, és ezeket a barátságtalan behatásokat a telefon mind túlélte. A külsérelmi nyomokat ugyan nem lehet elkerülni, de beázás nem történt, és a képernyőn sem lett repedés a terrort követően,

szóval, ha valaki tényleg olyan Androidos okostelefont keres, amit egyáltalán nem kell félteni, az itt alapvetően jó helyen jár.

Galéria
Farkas Norbert / 24.hu
A hátlap kellemesen recés.

A Nokia ráadásul nemcsak arra figyelt, hogy a készüléke túléljen egy zuhanást, de olyan apróságokra is, mint a Gorilla Victus védelemmel ellátott üvegen finoman túlnyúló keret, ami így extra védelmet nyújt az olyan karcok ellen, amiket lefelé néző képernyővel szoktunk összehozni.

A mobil egy kézzel csak a legritkább esetben használható, de a gombok így is kényelmesen elérhetők. Bal oldalon dedikált kapcsolót kapott a Google Asszisztens, jobb oldalon pedig a hagyományos hangerőszabályzót és a bekapcsoló gombot találjuk. Utóbbi jól működő ujjlenyomat-olvasó is egyben, de a telefon tudja a 2D arcfelismerést is. Alul az USB-C port mellett ott a jack csatlakozó, felül pedig a Dual SIM (amibe SD kártya is tehető) tálca mellett találunk egy extra piros gombot. Erre két funkció programozható (megnyomás, nyomva tartás), de alapvetően arra találták ki, hogy tárcsázza a beállított vészhelyzeti névjegyet, sőt emellé azt is megadhatjuk, hogy baj esetén a zárolt képernyőn megjelenítsen olyan fontos információkat, mint a név, a cím, a vércsoport, az allergia, gyógyszerek, a szervdonor és egyéb egészségügyi megjegyzések.

Itt kezdődnek a gondok

A kijelző 6,67 hüvelykes, 1080 x 2400 pixel felbontásra képes IPS LCD panellel, 60 Hz-es képfrissítéssel és maximum 550 nit fényerővel, szóval a képernyőn még a nyári napsütésben is normálisan látszódik minden. A burkolat alatt egy Snapdragon 480 5G kapott helyet (így már az újgenerációs mobilhálózatokra is felcsatakozhatunk), amit egy Adreno 619 grafikus chip, 6 GB RAM és 128 GB háttértár egészít ki. Ezek a komponensek alapvetően jól kezelik a lecsupaszított Android 11-et, mindennapos használatra tökéletes a telefon, játszani pedig jó eséllyel senki nem akar egy ilyen készüléken. Ettől függetlenül itt érződik nagyon, hogy az árcédula mennyire irreális, hiszen

hasonló képességű telefonokat nagyjából 100 ezer forinttal olcsóbban is lehet már kapni.

A fentiek mellé jön még egy 4630 milliamperórás akkumulátor, ami tudja a 18 wattos gyorstöltést, illetve adott a 15 wattos vezeték nélküli töltés is – mondjuk ennyi pénzért ez ma már a minimum. Nem maradt ki továbbá a WiFi 6, az NFC és a Bluetooth 5.1 sem, és hangszórókból is sikerült olyat szerelni a készülékbe, amikkel még a zenehallgatás sem fájdalmas élmény.

A hátlapra egy középre pozicionált, finoman kidudorodó kamerasziget került, amiben két Zeiss optika és két LED kapott helyet. Utóbbiak extra zseblámpa-funkciókat biztosítanak: gombnyomásra küldhető velük SOS jelzés, a fényerő pedig három fokozatban állítható, ehhez csak nyomva kell tartani a bekapcsolós ikont a felülről lehúzható menüben.

Farkas Norbert / 24.hu Kamerából és LED villanóból is kettőt kapunk.

A kamerák frontján sajnos ugyanaz a helyzet, mint a hardvernél: a kínálat egy 48 megapixeles főkamera, illetve egy 13 megapixeles ultraszéles egység (123˚), amikkel alapvetően normális fotók készíthetők, csak ebben az árkategóriában azért már ennél többre vágyik az ember. Az átlag strapatelefonokhoz mérve persze teljesen rendben van a felhozatal, amit kapunk, csak hát a konkurenciánál nem fogott olyan vastagon az árképző toll, mint a Nokiánál.

Ennyiért ez nem frankó

Mindent egybevéve a Nokia XR20 nem egy rossz telefon, legalábbis a megcélzott szegmensben, ahol amúgy sincs akkora tülekedés, mint mondjuk a közép- és csúcskategóriában. A mobil tényleg ellenálló, jól használható, és akadnak olyan funkciói (5G, WiFi 6, korrekt kamerák), ami nem sok konkurensre jellemző. A baj tényleg az, hogy mindezt bőven 200 ezer felett kínálja a gyártó, és ebben az árkategóriában a készülék hardverspecifikációi megmosolyogtatónak számítanak, és a fotós képességek is messze elmaradnak az elvárhatótól.

És ezen az sem javít, hogy az árban benne van egy teljes kijelzőcsere, ha mégis beütne a baj, illetve a Nokia garantálja, hogy a következő három évben megkapjuk az Android főverzióit, négy éven át pedig a biztonsági frissítéseket. Hiába van itt egy masszív telefon, az extra védelem és a bónusz szolgáltatások egyáltalán nem indokolják a strapakategóriában rendkívül magas árcédulát, és nehéz elképzelni, hogy bárki ezt a készüléket választja, mikor például a OnePlus Nord 2 sokkal többet tud, és még egy normális védelmet nyújtó tokkal együtt is kevesebbe kerül.

A Nokia persze azért sincs könnyű helyzetben, mert most jött ki a szintén strapatelefon Motorola Defy, ami ugyan az XR20-nál is szerényebb képességű, cserébe 120 ezerrel olcsóbb, és szintén bírja a gyűrődést. De tényleg, 230 ezerért már az Asus Zenfone 8-ra is le lehet csapni, ami minden téren messze felülmúlja a tesztalanyunkat, néhány ezresért pedig kapható rá olyan tok, ami közel olyan védelmet nyújt, mint itt az alapból felszerelt megerősített burkolat.

Nokia XR20 specifikációk:

  • Processzor: Qualcomm SM4350 Snapdragon 480 5G (8 nm) + Adreno 619
  • Memória: 6 GB
  • Háttértár: 128 GB
  • Kijelző: 6,67 hüvelykes IPS LCD, 20:9 (1080 x 2400), 60 Hz, 550 nits
  • Hátlapi kamerák: 48 MP főkamera; f/1,8; 1/2.25″; 0.8µm; PDAF + 13 MP ultraszéles; f/2,4; 123˚; 1/3.0″; 1.12µm
  • Előlapi kamera: 8 MP; f/2,0; 1/4.0″; 1.12µm
  • Akkumulátor: 4630 mAh
  • Gyorstöltés: 18 W
  • Vezeték nélküli töltés: 15 W
  • Egyéb: oldalsó ujjlenyomat-olvasó, 5G, WiFi  6, Bluetooth 5.1, NFC, 2D arcfelismerés
  • Méret: 171,6 x 81,5 x 10,6 mm
  • Súly: 248 gramm
  • Operációs rendszer: Android 11 (Android One)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik