Tech zöldövezet

Tovább bővült a magyarországi elektromostöltő-hálózat

A MOL október 6-án átadta a részben európai uniós támogatással megvalósult NEXT-E projekt keretében telepített utolsó, 59. elektromos töltőberendezést is, mellyel a MOL Plugee hálózata 170 tagúra bővült. A program teljes költségvetése 22,17 millió euró, melynek 85 százalékát (18,84 millió euró) az Európai Bizottság fedezi az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül. A MOL továbbra is napirenden tartja e-töltő-hálózatának fejlesztését, így az év végéig 200-ra, 2025-ig pedig 500-ra emelkedhet a régióban elérhető töltőinek száma.

MOL

Az elektromos autók térnyerése a várakozásoknál is gyorsabb, a folyamatot pedig a koronavírus-járvány is fokozta, a korábbiaknál még jobban felértékelve a környezet- és klímavédelmi szempontokat. A fosszilis üzemanyagok dominanciája ugyan még jó ideig fennmarad, de a villamos energia egyre nagyobb szeletet hasít ki magának az üzemanyagpiacból. A technológia fejlődésének köszönhetően az elektromos meghajtású járművek egyre nagyobb távolság megtételére képesek egy töltéssel, de – ahogy a hagyományos meghajtású modellek esetében – ez esetben is lényeges, hogy út közben elérhető legyen a megfelelő üzemanyagtöltő-infrastruktúra.

Az új telepítésekkel a magyarországi MOL Plugee hálózat már 81 egységet számlál, közülük 7 gyors-, 68 nagyteljesítményű villám-, 6 pedig ultragyors töltő.

A régióban immár 170 elektromos töltő működik MOL-logó alatt, amelynek nagy részét, 141 darabot szintén a NEXT-E projekt részeként telepített a vállalat. A program égisze alatt idehaza telepített töltők döntő része az autópályák mentén ill. azok közelében található, ezzel megteremtve a valódi országos átjárhatóságot az elektromos közlekedésben.

MOL

A MOL-csoport 2017-ben csatlakozott a NEXT-E projekthez, melynek célja egy, a cseh határtól az Adriai- és a Fekete-tengerig kényelmes elektromos autózást lehetővé tevő nemzetközi töltőinfrastruktúra kiépítése volt egy egyedülálló együttműködésben. Konzorciumi partnereivel – E.ON, HEP, Petrol, BMW, Nissan – a régió hat országában, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon és Romániában összesen 222 gyors, valamint 30 ultragyors elektromos töltőt telepített fő közlekedési útvonalak mentén.

A projekt az Európai Bizottság jelentős támogatása mellett valósult meg; a teljes 22,17 millió eurós költségvetés 85 százalékát, 18,84 millió eurót az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) biztosította. Az interoperabilitás és a teljes lefedettség érdekében a projekt több más, szintén CEF társfinanszírozással megvalósuló programmal együtt valósult meg, mint például az ULTRA-E, az EAST-E és a FAST-E. Ez biztosítja, hogy a projekt az egész Európai Unióban maximálisan ki tudja fejteni kedvező hatását, egy hálózatokon átívelő, egységes közlekedési folyosót létrehozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik