Tech hardverteszt

Sonos Beam: a kisebbik bors is erős

sonos beam
Sonos
sonos beam
Sonos
A nyáron már mentünk egy kört a Sonos felső kategóriás, Arc névre hallgató hangprojektorával, ami tényleg átlagon felüli teljesítmény nyújtott – persze átlagon felüli árért cserébe. Habár olcsónak a most tesztelt Beam sem nevezhető, de fele annyiba kerül, mint a nagytestvére, hangzás terén nem lehet rá panasz, és a praktikus funkciók sem maradtak ki belőle.

Ha tévét tesztelünk, a legtöbb modellnél, még a drágább variánsok esetében is leírjuk, hogy a hangzás terén alig nyújtanak többet az elvárható minimumnál, így ha valaki a képminőség mellett az átlagot megugró hangélményre vágyik, annak muszáj valamilyen kiegészítőben gondolkodni. Komolyabb, többcsatornás rendszereket persze nem mindenki engedhet meg magának, és rengetegen vannak, akiknek erre nincs is igénye.

Őket célozzák meg az utóbbi években egyre népszerűbbé váló soundbarok, amik a tévé elé helyezve nyújtanak meglehetősen széles skálán értékelhető minőséget. A csúcsot többek között a 300 ezer felett kínált Sonos Arc jelenti, de azért az amerikai gyártónak is akad olyan terméke, ami valamivel szélesebb közönségnek szól, miközben továbbra is a prémium kategórián belül marad. Ilyen a Sonos Beam, ami a maga 150 ezres árával továbbra sem olcsó mulatság, viszont a pénzünkért cserébe egy multifunkciós és hangzás terén is szépet gurító hangprojektort kapunk.

sonos beam
Sonos Csak semmi csicsa.

Sonos Beam

A soundbart visszafogott dizájn jellemzi: az ovális tető teljesen sima (itt kaptak helyet az érintésérzékeny gombok, illetve egy LED-es állapotjelző), az előre néző hangsugárzókat egy rácsos felület védi (ami körbeéri az egész készülékházat), és a letisztultságot mindössze egy hivalkodónak nem nevezhető Sonos logó töri meg. Az eszköz 65 centi széles, 6,8 centi mély, és egy milliméter híján 10 centi magas, így könnyedén elhelyezhető egy tévé elé vagy alá, ha a képernyő talpa is engedi. Az eszköz egy speciális konzollal akár a falra is felszerelhető, de az érte kért extra 30 ezer forint azért még ettől a gyártótól is nagyon erős túlzásnak érződik.

Csatlakozók terén a Sonostól megszokott egyszerűség fogad mindenkit: a hátoldalon a halózati kábel dugasza mellett mindössze egy LAN-port és egy HDMI kapott helyet. A hangprojektort az utóbbin keresztül kell a tévére kötni, USB nincs, és optikai hangkábelt is csak a csomagban található átalakítót használva tudjuk az eszközbe dugni, ha nem a HDMI-t szeretnénk használni.

A burkolat alatt négy teljes-sávú hangszóró, egy magas- és három passzívsugárzó, valamint öt D-osztályú erősítő található, méghozzá öt mikrofon társaságában. Ezúttal felfelé néző hangszórókat nem kapunk, ugyanakkor két sugárzó a soundbar széleiben, a többiekre közel merőlegesen lett elhelyezve, ezzel is segítve, hogy a soundbar képes legyen némi térélményt nyújtani.

sonos beam
Sonos A Beam fekete és fehér színben érhető el.

Ami a használatot illeti, a Beam sem különbözik a többi Sonos terméktől: a beüzemeléshez nélkülözhetetlen a netkapcsolat és a Sonos 2 alkalmazás, illetve erre az appra lesz szükségünk akkor is, ha a tévézés mellett zenét szeretnénk hallgatni. A Sonos 2-be integrálható az összes zenés szolgáltatás (Spotify, Apple Music, Tidal, YouTube Music stb.), egyszerre akár több is, így simán elérhetjük a kedvenceinket, és ennek a megoldásnak hála (a sima Bluetooth-kapcsolattal ellentétben) a mobilunk zenehallgatás közben is szabadon használható.

Telefonálhatunk, videót vagy játékot is elindíthatunk a mobilon, egyik sem fogja megszakítani a zenelejátszást, és az extra hangok sem fognak megszólalni a soundbaron keresztül.

A Beam értelemszerűen nem biztosít olyan hangélményt, mint a jóval drágább Arc: nincs Dolby Atmos és DTS: X támogatás, be kell érnünk a Dolby Digital vagy PCM sztereó hanggal. Ennek ellenére a teljesítmény remek: a soundbar nemcsak a legtöbb tévé beépített megoldását szárnyalja felül, de a hasonló kategóriájú konkurenciánál is jobban szól. A beszédhangok tisztán kivehetők, a különböző tartományok nagyszerűen elkülönülnek egymástól, ha kell, kifejezetten erős, a gyomorban is érezhető a basszus, de közben mégis minden tisztán szól, kellően „tágas” és öblös hangzást kapunk, és akad némi térhatás is. A beszélgetések olyan irányból szólnak, ahogy a képernyőn elhelyezkednek a szereplők, és a videojátékok/akciófilmek esetében is az átlagosnál jóval intenzívebb élményt kapunk – aminek a szomszédok nem feltétlenül fognak örülni.

És akkor az extrák

Ahogy azt már említettük, a Sonos Beam nem pusztán egy hangsugárzó, amit a tévénk elé téve használhatunk. Bármikor bevethető zenelejátszásra, egyszerre több felhasználó is kezelheti más-más mobilról, kompatibilis az Apple-féle AirPlay 2-vel, és beállíthatjuk, hogy az Alexás vagy Google Asszisztenses okosotthonunk része legyen, azaz akár hangparancsokat is kiadhatunk az eszközön keresztül a lakás többi kütyüjének, vagy elindíthatjuk így a kedvenc zenénket.

A soundbar emellett vezeték nélkül „bővíthető”: az alkalmazáson keresztül pár gombnyomással kiegészíthető mondjuk két Sonos One hangsugárzóval a normális surround hangzáshoz. Hozzácsapható továbbá egy Sonos Sub mélynyomó is, és a Beam része lehet a más Sonos eszközökkel alkotott többszobás hangrendszernek is, így megoldva, hogy több helyiségben szinkronban szóljon ugyanaz a zene. Mindez mindenféle kábelek nélkül, pusztán a lakás vezeték nélküli hálózatán megoldható, ami rengeteg felhasználónak igen komoly fegyvertény lehet.

sonos beam
Sonos A Beam egyszerűen, és mindenféle vezetékek nélkül bővíthető.

A 150 ezer forint körüli ár ugyan nem kevés, viszont a Beam a kompakt kivitekezés ellenére is egy prémium soundbar. Hangzás terén nem lehet rá panasz, a használata egyszerű és kényelmes, ráadásul tele van olyan funkciókkal, amit kevés hasonló eszköz mondhat el magáról. Aki nem vágyik több elemből álló hangrendszerre, esetleg nem szeretne kábelekkel bajlódni, de szimpatikus számára a bővíthetőség, és egy többfunkciós, könnyen elhelyezhető hangprojektorra vágyik, annak ez az eszköz tényleg ideális választás lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik