Tech zöldövezet

Itt a magyar alkalmazás, ami segít környezetbarát tisztítószereket választani

Tudatos Vásárlók Egyesülete
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Androidra és iOS-re is ingyen letölthetővé vált Magyarország első háztartási vegyszer applikációja, a Tudatos Vásárló mobil app. Az alkalmazásban 3 színű pontrendszer, termékinformációk, tippek és kihívások segítenek abban, hogy az egészségileg és környezetileg legbiztonságosabb háztartási vegyszereket használjuk.

A túlzott háztartási vegyszerhasználat ugyanis veszélyeket rejt magában, hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesületének közleménye. Tudományos kutatások sora bizonyította, hogy veszélyes lehet a hormonháztartásra, növelheti az asztma kockázatát, összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízással, a rákos megbetegedésekkel. A takarító és tisztítószereink nem csak otthon szennyeznek, de hozzájárulnak a szabadtéri légszennyezéshez, a talajvízbe vagy természetes vizeinkbe jutva pusztítják az élővilágot.

„A háztartási vegyszerek csomagolását beborítják a különféle logók, címkék, minősítések. Zöld, öko, környezetbarát, vegán – állítják termékeikről leggyakrabban maguk a gyártók. Ebben az információ-zajban nem elvárható a vásárlótól, hogy minden egyes ilyen minősítésnek utánanézzen. Hogy egyesével kiderítse, melyik védjegy mennyire hiteles, milyen veszélyre figyelmeztet. Olyan eszközt akartunk a vásárlók kezébe adni, amivel a lehető leggyorsabban hiteles forrásból megtudhatják, melyik termék mennyire biztonságos” – ismertette Gulyás Emese, az egyesület munkatársa.

Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárló applikáció és a hozzá kapcsolódó adatbázis segít a környezetre és az egészségre kevésbé káros háztartási tisztítószerek kiválasztásában, használatával csökkenthetjük a háztartási munkák káros egészségi és környezeti hatásait. Nagy előnye, hogy már ott a boltban, a flakont a kezünkbe fogva könnyen mindent megtudhatunk adott termékről. A termékek a leggyakrabban használt szereket fedik le hat termékkörben: mosószerek, gépi és kézi mosogatószerek, általános tisztítószerek, vécétisztítók és fürdőszobai tisztítók, 2021-ben további termékkörökkel bővül majd az adatbázis. A termékek között megtalálhatók a piacvezető „kommersz”, és hivatalos ökocímkés darabok is.

A legegyszerűbb, ha a boltban a telefonunkkal leolvassuk a háztartási tisztítószer vonalkódját, de az appban a termékek között böngészve is rákereshetünk az adott tisztítószer adatlapjára.

Az applikáció többek közt megmondja a háztartási tisztítószer összetevőit, hogy kockázatos-e az egészségre, a környezetre, van-e hiteles környezetbarát minősítése, valamint a termék végső értékelését. Az összetevők egészségi- és környezeti hatása alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete három ajánlási kategóriába sorolja a termékeket.

Az egyesület szerint a tisztítószerek zöldítése belépő szint a fenntartható otthon felé: itt már vannak egészségre kevésbé káros, környezetbarát alternatívák, csak eddig nehéz volt megtalálni őket. Ha valaki már váltott hiteles környezetbarát szerekre, további lépéseket is tehet, például csökkentheti az általános vegyszerhasználatot vagy szép lassan átállhat arra, hogy 2-3 minimális hatású szerrel tartsa tisztán az otthonát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik