Tech

A Huawei is dolgozott egy arcfelismerőn, ami kiszúrja az ujgurokat

Frissítünk!

A Huawei Technologies eljuttatta hozzánk hivatalos állásfoglalását: „Az IPVM jelentésében egy tesztről van szó, amelyet a valóságban soha nem alkalmaztak. Az ilyen típusú tesztelésekhez a Huawei kizárólag általános célú termékeket szállít, nem kínál egyedi igényekre szabott algoritmusokat vagy alkalmazásokat. A Huawei minden országban és régióban helyi törvényeknek és rendelkezéseknek megfelelően működik, illetve csak olyan IKT-termékeket és megoldásokat kínál, melyek megfelelnek az elismert iparági szabványoknak.”

A Huawei is dolgozott azon az arcfelismerő-rendszeren, amivel Kína kormánya az ujgur kisebbségeket figyelhette és követte – írja a videomegfigyeléssel kapcsolatos kutatásokat végző IPVM jelentése. Az erről árulkodó dokumentumok a Huawei honlapján voltak elérhetők, amiket a szakértők egy Google-kereséssel találtak meg. Az arcfelismeréses projekttel a kínai vállalat azt kívánta demonstrálni, hogy a Megvii nevű kínai gyártó algoritmusai az ő hardverein is használhatók.

Az IPVM jelentése kiemeli az  „ujgurriasztó” funkciót, ami azonnal értesítést küld arról, ha az arcfelismeréses rendszer a kisebbség egyik képviselőjét azonosítja. A Huawei egyelőre nem kommentálta a hírt.

Idén februárban szivárgott ki egy 137 oldalas dokumentum, ami minden korábbinál jobban rávilágított arra az embertelen bánásmódra, amit a kínai Kommunista Párt alkalmaz az ujgurok ellen Hszincsiang tartományban, ahol emberek millióit száműzik átnevelőtáborokba vagy börtönökbe. Emberi jogi szervezetek korábban többször beszámoltak róla, hogy az utóbbi években szigorú rendőri megfigyelés alá vonták a Kína északnyugati részén található, lázongó ujgur régiót, és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő kisebbségek nagyjából egymillió tagját tartják fogva átnevelő táborokban. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, és azt állítja, hogy a szélsőségesség elleni küzdelem jegyében van szükség a szigorú biztonsági intézkedésekre, amelyek nem irányulnak célzottan egyetlen etnikai csoport ellen sem.

Kapcsolódó
Sokkal ijesztőbb a kínai megfigyelőállam, mint hittük
Lehullt a lepel egy mobilappról, ami a tömeges megfigyelések és az ujgurok önkényes bebörtönzésének egyik sarokköve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik