Tech

Nehéz feladat leimádkozni a Windows 7-et a számítógépekről

A Microsoft évek óta munkálkodik azon, hogy minél több gépen a Windows 10 fusson. Ugyan a NetMarketShare friss számai szerint már az internetre csatlakozó asztali számítógépek 61,26 százalékán a legfrissebb operációs rendszer fut, még sokan nem akarnak megválni az elavult Windows 7-től. Annyira nem, hogy most kicsit növekvőben is van azok száma, akik a régi rendszert használják: 22,31 százalékról 22,77 százalékra nőtt az érték egy hónap alatt, augusztus és szeptember közt.

A Windows 7 támogatása az év elején megszűnt, nem érkeznek hozzá további biztonsági frissítések, így használata kifejezetten kockázatosnak számít. Olyannyira, hogy az FBI augusztusban figyelmeztetést adott ki arról a magánszektor szereplőinek és általánosságban mindenkinek, hogy a Windows 7-et futtató gépek ideális célpontok lehetnek abban az esetben, ha a kiberbűnözők célja a céges hálózatba való bejutás lenne.

„Ahogy az idő telik, a Windows 7 úgy válik egyre sebezhetőbbé a biztonsági frissítések hiányában és az új sérülékenységek felfedezésével” – írta az iroda. Hozzátették: bár az átállás költséges lehet, de egy kibertámadás még annál is nagyobb anyagi károkat okozhat.

Az FBI szerint veszélyben van, aki még mindig Windows 7-et használ
Napról napra egyre sérülékenyebb a rendszer, amihez már nem érkeznek biztonsági frissítések.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik