Tech

Nem megy könnyen a Windows 7 kinyírása

A Microsoft 2020. január 14-től nem támogatja a több mint 10 éves Windows 7 operációs rendszert, ezen a napon a szoftver kiterjesztett terméktámogatási ideje lejárt. A gyakorlatban ez azt takarja, hogy a hétköznapi felhasználók nem kapnak új biztonsági frissítéseket és hibajavításokat a rendszerhez, aminek következtében sokkal kockázatosabbá válik annak használata.

Mindenkinek ajánlott hát Windows 10-re váltania, hiszen a Microsoft ehhez rendszeresen szolgáltatja majd a fejlesztéseket.

A számok arról árulkodnak, hogy ennek ellenére még rengetegen ragaszkodnak a régi operációs rendszerhez. A NetMarketShare felmérése szerint tavaly év decemberében a Windows 7 még 29,57 százalékos részesedést tudhatott magának az asztali operációs rendszerek piacán, ami januárra 25,56 százalékra csökkent. Ugyan ez egyértelmű visszaesés, mégsem kielégítő mértékű ahhoz képest, hogy egy elavult rendszerről van szó.

A cég arra számított, hogy a januári határidő miatt februárra már lényegesen alacsonyabb lesz a szám a Windows 10-re frissítők miatt. Ennek ellenére a különbség teljesen elhanyagolható: a januári 25,2 százalékból mindössze 0,36 százalékot sikerült lefaragni. Ezzel szemben a Windows a januári 57,08 százalékról 57,39 százalékra nőtt.

Fontos nap jött el: hivatalosan is vége a Windows 7-nek
A régi operációs rendszer kedden még megkapja az utolsó frissítéseket, de innentől vége a támogatásnak.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik