Tech hardverteszt

Itt a megfelelő füles, ha egy véget nem érő online meeting az élete

epos adapt 560
epos adapt 560

A pandémia tavasz óta az egész világon az otthoni munkavégzésre tette a hangsúlyt, és ezzel a különböző találkozók és megbeszélések is az online térbe, ezzel együtt a nappaliba költöztek. A webkamera legalább akkora hiánycikk lett, mint a WC-papír. A videókapcsolat mellett persze a hang minősége is felértékelődött, egyrészt olyan szempontból, hogy belőlünk mit hallanak a kollégák, másrészt abból, hogy mi magunk mit hallunk a kollégákból, miközben a szomszéd a maradj otthon sokadik hetében is szorgalmasan ütvefúrózik. Tehát mire van szükségünk? Jó minőségű fejhallgatóra, jó minőségű mikrofonra, és az sem hátrány, ha van aktív zajcsökkentés. Ennek megkérik az árát, viszont van választék: mi a széles felhozatalból az EPOS | Sennheiser Adapt 560-nal tettünk egy próbát.

Ha a márkanév elsőre furcsának hangzik, az nem a véletlen műve: a Sennheiser Communications (a Demant és a Sennheiser vegyesvállalata) idén megszűnt, és amíg a pusztán zenehallgatásra fejlesztett eszközökért még mindig a Sennheiser felel, addig a vállalati megoldások és gaming headsetek forgalmazására EPOS néven új cég alakult, ami EPOS | Sennheiser márkanév alatt dob piacra termékeket. Ezek közé tartozik az Adapt 560 is, ami egy munkára szánt, csúcskategóriás vezeték nélküli füles.

epos adapt 560
Fotó: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

EPOS | Sennheiser Adapt 560

Az eszköz egy puritán kartondobozban érkezett, ami alapján nem gondolná az ember, hogy egy kifejezetten drága, 137 ezer forintért kínált eszközt rejt. A fenntarthatóség szempontjából persze abszolút dicséretes ez a megoldás (még a beüzemeléshez szükséges alapinformációk is a karton belsejére vannak nyomtatva, nem egy felesleges füzetkébe), ráadásul a célcsoportnak számító vállalatoknál aligha foglalkoznak azzal, hogy milyen a csomagolás. A dobozon belül egy tokot találunk, a fejhallgatóval és a kiegészítőkkel: kapunk egy USB-A/USB-C kábelt a töltéshez/szoftverfrissítéshez, illetve egy apró USB-s adaptert arra az esetre, ha alapból nem lenne Bluetooth a gépünkben.

Maga az eszköz egy on-ear, tehát nem a fül köré, hanem a fülre illeszkedő fejhallgató. A főleg műanyagból álló, összecsukható füles dizájnja nem túl hivalkodó, még némi retro érzésünk is lehet, ha ránézünk. Az anyagminőség és az összeszerelés szempontjából nincs ok panaszra, ugyanakkor nem állítjuk, hogy nem járt jobb a kezünkben. Lényegében ez az érzés lengte végig a teljes tesztidőszakot:

teljesen jó, de találkoztunk már ennél jobbal.

A bal kagylón nincs semmi, minden „izgalmas” részt a jobb oldalra csoportosítottak. Itt találjuk a füles egyik legfontosabb kiegészítőjét, az egész szolidan megbúvó kihajtható mikrofont, illetve a fülpárna élén az irányító gombokat és a töltésre szolgáló portot. Külön gombot kapott a bekapcsolás és az aktív zajszűrés (ANC), találunk még egy dedikált, lila kapcsolót a Microsoft Teamsnek és egy három irányú (nyomható és fel-le húzható) gombot a hangerő állításra és számváltásra. Utóbbi kapcsolóval voltunk a leginkább megelégedve, a maradék háromból ugyanis kettő aprócska, nehezen eltalálható, nem túl jó nyomáspontú – a konkurencia ebben az árban sokkal kényelmesebb kezelhetőséget kínál.

epos adapt 560
Fotó: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

A Bluetooth headseteknél megszokott módon a bekapcsoló gomb nyomva tartásával tudunk készüléket párosítani, és a füles képes több eszközt kezelni. Egyszerre csatlakozhatunk például a laptopunkhoz és a telefonunkhoz. Hang persze csak az egyik helyről jön, de rendkívül kényelmes, hogy miközben a laptopról mondjuk zenét hallgatunk, egyetlen gombnyomással válthatunk a mobilra, hogy headsetként, telefonálásra használjuk tovább a fejhallgatót. Az ANC gombot kétszer megnyomva tudjuk ki- és bekapcsolni a zajcsökkentést, nyomva tartva pedig fel tudjuk azt függeszteni, ha valaki épp beszél hozzánk. Ezt a funkciót a Sony fülesei is tudják évek óta, viszont ott sokkal kényelmesebb, hogy nem egy kis gombot kell keresni, csupán a jobb kagyló érintésérzékeny felületét kell letakarni.

A meetingek mestere

Bár a fület körülölelő over-ear füleseket általában jobban szeretjük, de az Adapt 560 is kényelmes, egy hosszabb meeting végére sem akarjuk letépni magunkról. A mikrofon lehajtással aktiválható, visszahajtással pedig némítható, ami a fejhallgató egyik legjobb funkciója. Ha hozzá akarunk szólni egy megbeszéléshez, akkor nem kell az egérrel a némító gombot keresni, csak lehajtjuk a mikrofont és már beszélhetünk is, és mindenki tisztán hall minket, hiszen a mikrofon minősége kiváló.

A zajszűrés szintén jól működik, a legügyesebben a folyamatos, monoton hangokat (légkondi, forgalom, hajtómű búgása) képes a kagylókon kívül tartani. Viszont egymás mellett próbálgatva úgy éreztük, hogy a teljesítménye kicsit elmarad mind az AirPods Próhoz, mind a Sony WH1000XM3-hoz képest.

És ez a helyzet a hangminőséggel is: egyáltalán nincs vele gond, de ezen az áron van jobb. Podcastra, beszédhangra tökéletes, nyilván a videokonferenciákra hangolták, és félreértés ne essék, a zenék is jól szólnak, de ebben az árkategóriában már azt várnánk, hogy az együttes ott legyen velünk a nappaliban.

epos adapt 560
Fotó: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

De akkor kinek is szól ez a termék? Főleg annak, aki reggeltől estig videómeetingről lép át telefonhívásba, és Zoom konferenciák során kell jól érthetően hallatszódnia. Az akkumulátor bírni fogja a tempót, de ha bajba kerülnénk, a töltőkábelt bedugva is minden megy tovább. A füles kényelmes, a mikrofon tökéletes, a hangminőségre sem lehet panasz, csak ott a fránya ár és a konkurencia.

Szerző: Csanádi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik