Tech

Ez a világ első olyan mobilja, aminek kijelző alá rejtett kamerája van

A Xiaomi pénzügyi igazgatója, Shou Zi Chew a Twitteren egy hete közölte, hogy mérnökeik sikeresen elkészítették a harmadik generációs kijelző alá rejtett kameratechnológiájukat. Sokat sejtetően még annyit tett hozzá, hogy a valódi teljeskijelzős eszközök már a sarkon vannak, jövőre tömeggyártásba kerülnek az első modellek. Sokáig majdnem mindenki szentül meg volt róla győződve, hogy a Xiaomi Mi 10 Ultra lesz az első olyan okostelefon, amelynél a kijelző alatt bújik a kamera. Mivel a nemrég bemutatott készüléken még ott van a kameralyuk, ez a tipp nem jött be.

Ahogy a pletykák is szóltak, végül a szeptember elsején bemutatott 5G-s ZTE Axon 20 lett az első olyan mobil, ami már ilyen megoldással érkezik.

A gyártó egy 32 megapixeles szelfikamerát rejtett a kijelző alá, ami a rendkívül áttetsző anyagok használata miatt állítólag remek képeket készít egy képminőséget feljavító algoritmussal karöltve. Ítéletet még nehéz mondani a fotózási képességekről, míg a mobil nem tesztelhető. A felhasználók részéről pedig még kérdéses, hogy milyen plusz értéket tud adni egy elrejtett szenzor a manapság már egyébként sem túlságosan zavaró, panelba vágott kameralyukak, vagy készülékházból kiugró kamerák mellett.

Fotó: ZTE

Az Axon 20 5G egy tisztességes középkategóriás modellnek tűnik: belsejébe Snapdragon 765G processzor került, támogatha az 5G-t, illetve egy 4220 milliamperórás teleppel szerelték fel. A panel 6,92 hüvelykes OLED, beépített ujjlenyomat-olvasóval. A hátlapi kamerarendszert egy 64 megapixeles főegység alkotja, ami mellé 8 megapixeles ultraszéles látószögú, valamint egy 2 megapixeles mélység- és makróérzékelő társul. Választható 6, illetve 8GB RAM-mal, valamint 128/256 GB háttértárral felszerelt változatokban.

Viszont egyelőre csak Kínában lesz kapható 2198 jüanos kezdőáron, ami körülbelül nettó 97 ezer forintot jelent. A nemzetközi értékesítésről egyelőre nincsenek információk.

Jönnek a képernyő alá rejtett kamerával felszerelt mobilok
A Xiaomi szerint legalábbis már a sarkon vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik