Tech

Először közelítette meg az ESA szondája a Napot

Először közelítette meg missziója során a Napot az ESA szondája, a Solar Orbiter – írja az Európai Űrügynökség honlapja. A misszió feladata, hogy új információkkal segítse a Nap dinamikájának megértését. A perihélion, vagyis röppályájának a Naphoz legközelebb eső része a szondát a Vénusz és a Merkúr között vezeti el. A következő években ennél is közelebb kerül, akár 43 millió kilométerre is megközelíti a csillagot. Most 77 millió kilométeres távolságig jutott, ami a Föld-Nap távolság nagyjából fele.

A következő héten az ESA kutatói a szonda eszközeit tesztelik majd, köztük a hat teleszkópot is, amelyek képesek lesznek jó minőségű fotókat készíteni a Napról. Az első képekre július közepétől lehet majd számítani, és

ezek lesznek a Napról eddig készített legközelebbi fotók.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által februárban útnak indított szonda missziója első négy hónapjában hosszú ellenőrzésen esett át. A mérnökök átvizsgálták a SolO rendszerét és beüzemelték tíz tudományos műszerét. Még egy évre van szükség ahhoz, hogy minden rutinszerűen működjön a szondán, magnetométere (MAG) viszont már működésbe lépett. Ez a műszer érzékeli a napszél – a Napból érkező, elektromosan töltött részecskék – mágneses mezőit. Már most rögzíti a Nap koronális tömegkilökődéseinek hatására keletkező zavarokat.

A NASA Napot vizsgáló szondája, a Parker Solar Probe, amelyet 2018-ban indítottak útnak, közelebb merészkedik az égitesthez, viszont nincsenek olyan teleszkópjai, amelyek optikailag közvetlenül a Napot tudnák vizsgálni.

A Solar Orbiter. Kép: ESA

A SolO egyik következő fontos eseménye december végén a Vénusz melletti elröpülése lesz, amely a Nap irányába való továbbhaladását segíti. Mintegy 500 ezer kilométerre fog elhaladni a bolygó felszíne felett.

A misszió teljes tudományos szakasza 2021-ben kezdődik, amikor a SolO mind a tíz műszere megkezdi megfigyeléseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik