Tech zöldövezet

Így spórolhatunk a koronavírus miatt növekvő rezsin

A járvány miatt a következő hónapokban valószínűleg sokan továbbra is több időt töltenek majd el otthon, mint a korábbi években.

Ez a háztartási energiafogyasztás megnövekedésével, illetve magasabb rezsiszámlával járhat.

Bár a koronavírus miatt más országokhoz hasonlóan összességében Magyarországon is csökkent az áramfogyasztás, ezzel párhuzamosan az otthoni fogyasztás valószínűleg nőtt, hiszen a kijárási korlátozások, a távmunka, a digitális távoktatás, illetve az elbocsátások hatására a megszokottnál több időt töltenek az emberek otthonaikban. Egy brit tanulmány alapján az átlagos háztartások áramfogyasztása akár 25 százalékkal is emelkedhetett.

Kép: Getty Images

A családi házakban felhasznált energia 75 százalékát fűtésre, illetve egyre nagyobb arányban hűtésre, 12 százalékát a meleg víz előállítására, 13 százalékát pedig a ház elektromos berendezéseinek működtetésére és a világításra fordítják. Ezekből az arányokból látszik, hogy a legnagyobb megtakarítást környezeti- és rezsiszempontból egyaránt az otthonok hőszigetelésével és a korszerű fűtéssel, hűtéssel lehetne elérni.

 Magyarországon, bár az elmúlt években a támogatott csereprogramoknak is köszönhetően csökkent a háztartási nagygépek átlagéletkora, még mindig sok koros és energiapazarló készülék üzemel

– mondta Budai Nikoletta, az LG Magyarország szakértője. Amennyiben az összes nyolcévesnél idősebb, korszerűtlen magyarországi mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék, évi 1,9 millió tonnával csökkenthetnénk a hazai szén-dioxid-kibocsátást. Budai Nikoletta szerint a csere a rezsire is kedvező hatást gyakorolna, egy tizenéves hűtő A+++ kategóriásra cserélésével az éves áramszámla mintegy 10 000 forinttal csökkenhet, egy ennél idősebb hűtő esetén a szám ennek háromszorosa is lehet. Sőt az újabb hűtők az ételpazarlást is jelentősen visszaszoríthatják.

A járványhelyzet okozta többlet-energiafogyasztást a szokásaink átalakításával és a készülékek megfelelő használatával ellensúlyozhatjuk.

  • Fürdés helyett zuhanyozzunk, és azt is fogjuk minél rövidebbre.
  • Ha a sütőben készítünk ételt, egyszerre nagyobb adaggal dolgozzunk.
  • Kézi mosogatás helyett inkább mosogatógépet használjunk. Ennek jelentőségét jól mutatja, hogy ha az egész EU átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 terawattóra energiát és több mint 6,142 milliárd liter ivóvizet lehetne megtakarítani.
  • A hűtőt nem szabad sem sugárzó hőforrás, például tűzhely közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A készülék hátulján lévő kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, ezért ne helyezzük a gépet szűk kamrába, a faltól tartsunk legalább 10 centiméter távolságot, és félévente portalanítsuk a rácsot.
  • A mosógép esetében a mosási hőmérséklet okos megválasztásával takaríthatjuk meg a legtöbb energiát, vagyis célszerű az átlagos szennyezettségű ruhákat csak 30-40 Celsius-fokon, de az átlagosnál hosszabb programon mosni.
  • A közeledő klímaszezon alatt az is fontos, hogy a légkondicionálót tudatosan, takarékosan használjuk.

Ajánlott videó

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.