Tech koronavírus

Letölthető a koronavírusos újításokat hozó iOS 13.5

Megérkezett az iOS mobiloperációs-rendszer 13.5-ös verziója, ami kifejezetten a koronavírus-járványra reagáló funkciókat is hoz. A durván 420 megabájtos telepítőfájl a készülék beállításai közt, a Szoftverfrissítés menüből már tölthető.

A rendszer egyik újítása, hogy arcmaszk viselésekor gyorsabbá teszi a hozzáférést a jelkódmezőhöz a FaceID-vel ellátott eszközökön. Az újabb iPhone-okon használható FaceID-s arcfelismerésnek számos előnye van biztonsági szempontból, ám a járvány idején, amikor az emberek jórészt maszkkal az arcukon közlekednek az utcán, már jóval kevésbé hatékony megoldásnak bizonyul a mobil feloldására. Mivel gyakorlatilag a fél arcunk ki van takarva, a rendszer jóval kevesebb információt tud begyűjteni az átengedéshez. Igaz, az nem igazán lenne biztonságos, ha a maszkos arcfelismeréssel kísérleteznének a fejlesztők, így csak az egyszerűbb jelkódmező-előhívás könnyítheti meg a helyzetet.

Fotó: 24.hu

A frissítés emellett tartalmazza a fertőzésnek való kitettségről szóló értesítés API-ját, amely támogatja a közegészségügyi hatóságok koronavírusnak való kitettségét nyomon követő appjait. Ez az Apple és a Google közös fejlesztése, ami a Bluetooth segítségével gyűjtené be az önként és névtelen módon megadott információkat.

Az operációs rendszer frissítésébe bekerült továbbá egy beállítás, amellyel vezérelhető a csoportos FaceTime-hívások videómozaikjainak automatikus kiemelése.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik