Tech koronavírus

Így kerül a mobilokra a Google és az Apple megoldása, ami szól, ha fertőzöttel találkoztunk

A Google és az Apple pár napja jelentette be: közösen dolgoznak azon, hogy olyan funkció kerüljön az Android és iOS operációs rendszert futtató telefonokra, ami jelzést küld, ha igazoltan fertőzött személlyel kerültünk kapcsolatba. Egy olyan, az operációs rendszerekbe beépített kontaktkövető megoldásról van szó, ami a Bluetooth segítségével gyűjtené be az önként és névtelen módon megadott információkat.

Az Apple és a Google hangsúlyozza, hogy az általuk fejlesztett megoldás nem GPS-alapú, tehát nem figyeli, pontosan hol történt a kapcsolat egy fertőzöttel, csupán azt vizsgálja, hogy egyáltalán kapcsolatba kerültünk-e valakivel, aki igazoltan fertőzött. Utóbbi a rendszer egyik legkritikusabb része, hiszen ahhoz, hogy a funkció rendesen működhessen és hasznos legyen, rengeteg felhasználó szükséges, akik ráadásul önként osztják meg az információt azzal kapcsolatban, hogy megfertőződött-e a koronavírussal.

A Google és az Apple azon dolgozik, hogy szóljon a mobilunk, ha koronavírusos beteggel találkoztunk
A két cég együtt dolgozik egy olyan megoldáson, ami jelzi, ha fertőzöttel kerültünk kapcsolatba.

A privátszféra miatt aggódók megnyugtatására az Apple és a Google hangsúlyozta, hogy a telefon nem fog alapértelmezetten kémkedni, eleinte egy appot is le kell tölteni a funkció működéséhez, illetve magának a felhasználónak is meg kell erősítenie később, hogy részt kíván venni a programban – árulták el hétfőn egy sajtótájékoztatón, ahol az újságírók feltehették kérdéseiket a módszer működésével kapcsolatban. Mint kiderült, a bluetoothos megoldásnak köszönhetően egyáltalán nem kell helyadatokat gyűjteni, mivel a rendszer a közelben lévő mobilokat figyeli.

Az önkéntes adatszolgáltatáson alapuló megoldást több fázisban fogják elérhetővé tenni. Első körben május közepén válik elérhetővé a felhasználók számára, akiknek egy egészségügyi szervezet által fejlesztett hivatalos appot kell letölteniük az appáruházakból.

A második fázisban a cégek a funkcionalitást mélyebben is beépítik operációs rendszereikbe, ekkor már nem kell külön appot letölteni ahhoz, hogy elkezdődjön a kontaktkövetés (az már alapból integrálva lesz), csak bele kell egyezniük a feltételekbe – ez azért lehet kulcsfontosságú lépés, mert az emberek alapvetően nem szeretnek plusz alkalmazást letölteni. A szükséges rendszerfrissítést a Google Play Szolgáltatásokon keresztül teszi elérhetővé a Google, így nem kell várni majd a gyártókra. A tájékoztatás szerint az Android 6.0 és annál frissebb verziókat futtató készülékekre lehet majd telepíteni a rendszerfrissítést. Az Apple egyelőre még gondolkodik azon, milyen ütemezéssel érkezzenek a szoftveres frissítések.

A felhasználó beleegyezés után a mobil elkezdi használni a Bluetooth-t a közelben tartózkodó telefonok ellenőrzésére, majd ezekről a találkozásokról információkat tárol el egy adatbázisban. Amikor valaki egy tesztelés után pozitív eredményt kap, önkéntesen jelentheti az alkalmazásban. A visszaéléseket úgy fogják megelőzni a fejlesztők, hogy előbb a helyi egészségügyi hatóságon is átmegy a fertőzött bejelentése, csak egyeztetés után kapnak értesítést a felhasználók, akik a megelőző 14 napban a fertőzött közelében haladtak el. Ezután kattintásra több információt olvashatnak arról, mit érdemes tenni ez esetben, többek közt önkéntes izolációról, tesztelésről, vagy esetleges kezelésről.

Azokra a Huawei-mobilokra, amelyeken nem használhatók a kulcsfontosságú Google szolgáltatások, egy másféle rendszert fejlesztenek, a Google egy egyedi keretrendszert készít a Huawei, Xiaomi és más kínai cégek készülékeihez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik