Tech

Boris Johnson három év alatt teljesen kiszoríthatja a Huaweit az 5G-hálózatból

Az Egyesült Királyság kormánya három éven belül teljesen kiszorítaná a kínai Huaweit Nagy-Britannia 5G-hálózatából, erre pedig egy tervet is készítettek — írja több, meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Telegraph. A Downing Streetet hatalmas nyomás alá helyezte a Konzervatív Párt, amely  szerint nemzetbiztonsági okokból 2023-ra Nagy-Britannia távközlési rendszeréből teljesen ki kell vezetni a kínai gyártót.

Idén januárban derült ki, hogy az amerikai bojkott és a Donald Trump elnök sarkos megnyilvánulásai ellenére a Huawei részt vehet a brit 5G-hálózat kiépítésében, igaz, csak korlátozottan: a Huawei nem dolgozhat a hálózat központi részén és az alkatrészeknek is csak 35 százalékát szolgáltathatják. Johnson januárban kifejezetten megtiltotta, hogy a Huawei termékeit használják a hálózat olyan kritikus pontjain, amelyek a adatokat tárolnak vagy továbbítanak, így a kínai cég csak olyan kevésbé kockázatos eszközöket szállíthat, mint az oszlopok.

Márciusban még úgy tűnt, hogy Johnsonék kitartanak emellett: a brit kormány visszautasított azt a konzervatív javaslatot, amely teljesen megtiltotta volna a Huawei-eszközök használatát az Egyesült Királyság hálózataiban. A Telegraphnak az egyik tisztviselő azt mondta, hogy az utóbbi hónapokban megváltoztak a körülmények, úgyhogy azonnal felül kell vizsgálni a Huawei-ügyét.

Az amerikai vádak szerint a Huawei olyan kiskapukat épít be a hálózati eszközökbe, amelyek segítségével kínai hírszerzők férhetnek hozzá
bizalmas adatokhoz. Az Egyesült Államok ezért megtiltotta a külföldi cégek eszközeinek felhasználását a kényes rendszerekhez — ez a lépés kimondatlanul is a kínai Huawei és a ZTE ellen irányul. A cég visszautasította a vádakat.

A kínai-amerikai kereskedelmi háborúról és a Huawei-ügyről itt olvashat bővebben:

Huawei-ügy: leeresztik a technológiai hidegháború vasfüggönyét
A kínai céget érintő korlátozás egyúttal lehetőséget is jelent Kínának, hogy a technológiai térben is függetlenedjen.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik