Tech

Újabb gyomrost kaphat a Huawei

Az Egyesült Államok kész pénzügyi támogatást nyújtani a Huawei európai konkurenseinek ötödik generációs mobil hálózatfejlesztési projektjeik megvalósításához – írja az MTI a  Financial Times értesülésére hivatkozva. A Financial Times meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Washington

hitelnyújtással tervezi támogatni a Nokiát és az Ericssont 5G mobil hálózatfejlesztési projektjeik megvalósításában a kínai Huawei piacvezető pozíciójának megtörése érdekében.

A pénzügyi támogatásnak köszönhetően a két európai távközlési technológiai cég kedvezőbb feltételekkel kínálhatná fel termékeit és szolgáltatásait ügyfeleinek mint a Huawei. A Dell’Oro piackutató intézet adatai szerint a Huawei szállítja a mobil távközlési hálózatok kiépítéséhez szükséges berendezéseknek 28 százalékát világszerte.

A kínai technológiai cég piacvezető pozíciót élvez a kommunikációs hálózati fejlesztésekben főként a fejlődő térségekben, elsősorban az általa kínált kedvező finanszírozási kondícióknak köszönhetően.

Huawei-ügy: leeresztik a technológiai hidegháború vasfüggönyét
A kínai céget érintő korlátozás egyúttal lehetőséget is jelent Kínának, hogy a technológiai térben is függetlenedjen.

A fejlett országokban azonban a Huawei piaci törekvései akadályokba ütköznek a Washington kezdeményezésére támasztott biztonsági aggodalmak miatt.

Az európai mobil távközlési cégek pénzügyi támogatására tett felvetés nem talált egyöntetűen pozitív fogadtatásra a washingtoni döntéshozói körökben, mivel az Egyesült Államokban egyáltalán nincsen ötödik generációs távközlési technológiában versenyképes vállalat.

A kezdeményezés ellenzői ezért sokkal inkább egy hazai vállalat létrehozását szorgalmaznák a Huawei európai konkurensei támogatása helyett. Washington az értesülések szerint már meg is környékezte az Oracle és a Cisco céget az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztés támogatására tett javaslatával.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik