Tech

Egy rejtélyes hiba miatt lemondott a NASA emberi űrrepülésért felelős igazgatója

A Politico szerint aggodalomra adhat okot, hogy alig egy héttel a történelmi emberes űrrepülés előtt lemondott a NASA emberes űrrepülésért felelős igazgatója, Doug Loverro. Majdnem egy évtizede nem indítottak asztronautákat amerikai földről, amerikai eszközökkel – Elon Musk SpaceX-ének ráadásul ez lesz az első emberes missziója.

Loverro mindössze hét hónapig töltötte be az emberes űrutazásokért felelős igazgatói széket, és egy, a Politico által megszerzett levelezés szerint „egy hiba miatt” kényszerült lemondani. Azt, hogy milyen hibáról van szó, nem részletezte.

„A négy és fél évtizedes, hosszú kormányzati karrierem során sokszor tapasztaltam, hogy vezetőként kockázatokat kell vállalnunk” – írta a levélben. „Ezek a kockázatok, mindegy, hogy a munkánkban, a magánéletünkben vagy a politikában vállaljuk őket, potenciálisan következményekkel járhatnak, ha nem jól ítéljük meg őket. Ilyen kockázatot vállaltam én is az év elején, mert azt hittem, szükség van rá, hogy ez a misszió elindulhasson. Most, ennyi idő elteltével már biztos, hogy hibáztam, amiért egyedül nekem kell vállalnom a felelősséget.”

Douglas Loverro. Kép: NASA/Aubrey Gemignani

Emellett azt is megjegyezte, hogy csak a saját cselekedetei miatt mond le, a misszió alakulásának ehhez semmi köze. A Politico úgy tudja, hogy a NASA adminisztrátora, Jim Bridenstine is szabadalmazta, hogy távozzon, ezt azonban Loverro nem erősítette meg.

Loverro két nappal azelőtt jelentette be lemondását, mielőtt neki kellett volna elnökölnie azon az ülésen, amelyen a SpaceX új űrhajója első emberes próbarepülésének (Demo-2 vagy DM-2) készültségét tekintetik át és döntenek a május 27-én esedékes start végrehajtásáról – írja az Űrvilág.hu. Az oldal úgy tudja, Loverro a NASA Artemis holdprogramjával kapcsolatban nem értett egyet a 2024-es új holdraszállás levezénylésére kiírt tender alakulásával. Az űrügynökség három cégcsoportot bízott meg annak kidolgozásával, hogyan landolhatnának amerikai űrhajósok a Hold felszínén.

Loverro mindössze fél évet szolgált a NASA kötelékében. December elején érkezett, előtte évtizedeken át katonai űrprogramokban töltött be vezető tisztségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik