Tech koronavírus

Koronavírus: új lélegeztetőgépet fejlesztett a NASA

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) csapata új, a COVID-19-páciensek kezelésére alkalmas lélegeztetőgépet készített – írja a Space.com. A prototípust a szakértők 37 nap alatt alkották meg, a héten pedig egy kulcsfontosságú teszten esett át a New York-i Icahn Egészségügyi Főiskolán.

Michael Watkins, a JPL igazgatója szerint az intézmény űreszközök, és nem lélegeztetők gyártására specializálódott, a szervezet képzett mérnökei, szigorú tesztelési módszerei és a gyors prototípus-készítés mégis hasznosnak bizonyultak a mostani helyzetben. Watkins hozzátette, munkájukat az egészségügyi szakértők mellett a szélesebb szakmai közösség is támogatta.

A NASA szerint az új eszközt, a VITAL-t gyorsan le lehet gyártani.

A gép további előnye, hogy akár ideiglenes kórházakban, így az erre kijelölt szállodákban is használható.

Az Egyesült Államokban különösen súlyos problémát okoz a lélegeztetők hiánya, az utóbbi időkben ezért több cég és szervezet, így a SpaceX és a NASA is felajánlotta segítségét.

Kép: NASA/JPL-Caltech

Matthew Levin, az Icahn Egészségügyi Főiskola szimulációs laborjának vezetője szerint az űrhivatal fejlesztése nagyon jól szerepelt a teszten. A szakértő hozzátette, bíznak benne, hogy a VITAL-t nemcsak Amerikában, hanem a világ számos pontján használhatják majd.

Fontos kiemelni, hogy az eszköz inkább egyfajta helyettesítő, nem egyenértékű egy kórházi lélegeztetővel. A gép élettartama 3-4 hónap, míg egy hagyományos lélegeztető akár évekig is működhet. A fejlesztés ennek ellenére komoly segítséget jelenthet a járvány elleni harcban.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik