Tech koronavírus

Bill Gates lett a mumus a koronavírus miatt

A Microsoft-alapító, Bill Gates vált a koronavírusos összeesküvés-elméletek legkedveltebb célpontjává, mutat rá a New York Times és a médiaelemző Zignal Labs. Február és április közt több mint 1,2 millió alkalommal említették Gatest koronavírussal kapcsolatos dezinformáló tartalmakban a tévében és a különféle közösségimédia-felületeken – 33 százalékkal többször, mint amennyiszer a második legnépszerűbb konteót, miszerint az 5G-s adótornyok aktiválják a COVID-19-et.

A YouTube-on, a Facebookon és a Twitteren egyaránt terjednek olyan tartalmak, amelyek valótlan állításokat fogalmaznak meg, és elképesztő gyorsasággal is találnak közönségre. A tíz legnépszerűbb dezinformációt terjesztő YouTube-videót több mint ötmilliószor nézték meg március és április közt.

A legnépszerűbb álhír, hogy a Bill Gates maga készítette a COVID-19-et, hogy később busás profitra tegyen szert a vakcinából, míg egy másik elmélet szerint ő is tagja annak a csoportnak, amely a vírusra hivatkozva építenéne ki globális megfigyelési rendszert.

Az elmúlt hetekben több millióan nézték meg Gates 2015-ös beszédét, amiben arra figyelmeztet a filantróp szoftverfejlesztő, hogy az embert fenyegető legnagyobb veszély a jövőben nagy valószínűséggel egy járvány lesz, nem pedig háború. A konteósok ennek kapcsán rögtön el is kezdték terjeszteni, hogy ez a videó a bizonyítéka annak, hogy a Microsoft-alapító már előre eltervezte a kór bevetését.

Gates jó ideje Donald Trump kritikusa. Szerdán a Twitteren osztotta meg véleményét, miszerint veszélyes Trump azon döntése, hogy leállítja az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott amerikai hozzájárulást. Bill Gates és felesége a WHO egyik legnagyobb adományozója, emellett jelentős pénzösszeggel támogatják a koronavírus elleni vakcina fejlesztését is.

Ugyan Gates maga nem kommentálta a hetekben keringő álhíreket, Mark Suzman, a Bill & Melinda Gates Alapítvány igazgatója közölte a New York Times-szal, hogy meglehetősen lehangolóak a terjesztett dezinformációk, miközben ők azon dolgoznak, hogy életeket mentsenek meg.

Életeket is veszélyeztet az egyik koronavírusos összeesküvés-elmélet
Adótornyokat gyújtanak fel a konteósok, akik azt hiszik, hogy a koronavírus is az 5G miatt van.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik