Nagyvilág koronavírus

Újabb 150 millió dollárt ad a járvány elleni küzdelemre a Gates Alapítvány

A Gates Alapítvány további 150 millió dollárt adományoz az új koronavírus járványa elleni küzdelemre – jelentette be szerdán este Mark Suzman, a Bill és Melinda Gates Alapítvány igazgatója. Suzman közölte: az összeget a vírus elleni oltóanyag és gyógyszerek kutatására, továbbá a járvánnyal küszködő dél-ázsiai és afrikai országok megsegítésére fordítják. Az újabb támogatással a Gates Alapítvány összesen 255 millió dollárt adományozott a világjárvány elleni küzdelemre.

Az igazgató a jótékonysággal foglalkozó szervezet nevében a korábbinál nagyobb mértékű globális összefogásra szólított fel, miután Donald Trump amerikai elnök kedd esti sajtókonferenciáján bejelentette, hogy felfüggeszti az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai hozzájárulás folyósítását. Suzman hangsúlyozta: a jótékony szervezetek hozzájárulása nem elégséges, és nem helyettesítheti az állami és magánszektor hozzájárulásait. „Ha helyes is, hogy az egyes kormányok elsődlegesen a saját állampolgáraik érdekeire figyelnek, muszáj valamennyiünknek globális szinten is cselekednünk” – mondta.

Mark Suzman újságíróknak kifejtette, hogy a Bill és Melinda Gates Alapítvány helyteleníti az amerikai elnök döntését. „Életünk legszörnyűbb globális válsága közepette erős és jól finanszírozott WHO-ra van szükségünk. Az Egyesült Államok hagyományosan erős vezető szerepet játszott, és meggyőződésünk szerint ennek muszáj folytatódnia” – fogalmazott az alapítvány igazgatója. Hozzátette: „erőteljesen” elleneznek minden olyan erőfeszítést, amely megfosztaná anyagi erőforrásaitól az Egészségügyi Világszervezetet.

Kiemelt kép: INDRANEEL CHOWDHURY/NURPHOTO/NURPHOTO VIA AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik