Tech

iPhone SE 2020: itt az Apple olcsó(bb) telefonja

Hosszas pletykaidőszakot követően az Apple végre leleplezte a mérsékelt árú okostelefonját, az iPhone SE 2020-at, amiből a legolcsóbb modell 180 ezer, míg a legdrágább 240 ezer forintba kerül. A készülék három színben lesz elérhető, és április 17-től akár már elő is rendelhető.

Már hetek óta cikkezik a sajtó az Apple bevált, őszi menetrendjétől eltérő telefonbejelentéséről, aminek tárgya egy pénztárcabarátabb iPhone. Az eddig iPhone SE2-ként emlegetett modellről végül április 15-én hullt le a lepel: magyar idő szerint délután ötkor frissült a cég hivatalos oldala a termékkel,

ami végül iPhone SE 2020 néven érkezik.

A 64 GB tárhellyel felszerelt alapmodell ára 179 ezer forintról indul, előrendelhetővé április 17-én 14:00 órától válik. A 126 GB-os variáns 199 990 forintos, míg a 256 GB-os változat 239 990 forintos árcédulát kapott Magyarországon. A készülék piros, fekete és fehér árnyalatokban érhető el.

Korábban sok szó esett arról, hogy az olcsó(bb) iPhone külsőre sok hasonlóságot mutat majd az iPhone 8 modellel és 4,7 hüvelykes LCD kijelzővel érkezik, így ezen a téren nincs is nagy meglepetés. A méret stimmel: a második generációs iPhone SE 4,7 hüvelykes Retina HD kijelzőt kapott, alul és felül kávával és Touch ID ujjlenyomat-érzékelővel felszerelt főgombbal. A panel 1334 x 750 pixeles felbontást produkál 326 ppi képpontsűrűséggel, a maximális pedig fényerő 625 nit. Nem meglepő továbbá, hogy a bejelentéssel egyetemben a hivatalos weboldalról el is tűnt a kínálatból az iPhone 8 és a 8 Plus.

Az új készülék népszerű dizájnt párosít felturbózott hardverrel,

ahogy az eredeti iPhone SE is az iPhone 5S dizájnját kapta meg az iPhone 6 hardverével ötvözve. A második generációs iPhone SE belsejébe az Apple házon belül fejlesztett A13 bionikus chipje került, ami az iPhone 11-et is hajtja, így az iPhone 8-hoz képest 40 százalékkal fürgébben dolgozik a processzor.

A hátlapi kamerarendszer egyetlen 12 megapixeles széles látószögű kamerát takar ƒ/1,8-as fényrekesszel, akár ötszörös digitális zoommal, míg az előlapra 7 megapixeles érzékelő került ƒ/2,2-es fényrekesszel. A cég kiemeli, hogy az új chipnek köszönhetően már az SE modellen is használható a Portré mód, amivel a hátteret művészien elhomályosítva fókuszálhatunk a kép alanyára, vagy akár magunkra is szelfizés közben. Panorámaképek akár 63 megapixeles felbontásban készíthetők, videózás terén pedig adott a 4K felbontás, méghozzá 24, 30 vagy 60 képkocka per másodperc sebességgel.

Az új iPhone az IP67-es szabvány szerinti védelemmel rendelkezik, tehát por-, cseppálló és vízlepergető, egyméteres mélységig, 30 percig vízálló. Támogatja továbbá a vezeték nélküli töltést és az Apple Pay fizetési rendszert. Üzemidő terén annyit közöl a gyártó, hogy az iPhone SE-n akár 13 órán át nézhetünk videókat egyhuzamban, egyetlen feltöltéssel. Egy gyorstöltésre alkalmas 18 wattos adapterhez csatlakoztatva 30 perc alatt nulláról akár 50 százalékra tölthető a készülék. IOS 13 szoftvert futtat, tehát már használható rajta a sötét mód, az új Fotók app, és a cég friss biztonsági fejlesztései is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik