Tech koronavírus

Még az okostévé is segíthet a távoktatásban

Komoly kihívás elé állítja az oktatókat, diákokat és szülőket, hogy a hazánkba is begyűrűző koronavírus elleni intézkedések egyik sarkalatos pontjaként határozatlan időre bezárták az iskolákat, és a hagyományos módszerek helyett hirtelen teljesen új eszközökkel kell tanítani és tanulni. Szinte minden otthonban akadnak azonban olyan eszközök, amit könnyen bevonhatunk a folyamatba – ilyen az okostelevízió is, ami plusz egy digitális eszközként segítheti a családokat.

Jelenleg nincs egységesen használt rendszer vagy protokoll arra vonatkozóan, hogy milyen alkalmazást kell használni a távoktatáshoz, az Oktatási Hivatal mindenesetre a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert, vagyis a KRÉTA-t javasolja. A rendszer minden szülő és diák számára ismerős lehet, hiszen adminisztrációs felületként már eddig is alkalmazták az iskolák: az osztályzatok beírása és a tanulók értékelése is ezen a felületen zajlott. De használható az online tanulásban is, hiszen elméletileg alkalmas a tudásanyag átadására, podcastek letöltésére, valamint a kétoldali kommunikációra.

Koronavírus: virtuális termekbe szorul az oktatás
Az új koronavírus miatt az oktatási intézményeknek át kell átállniuk a távoktatásra, ami világszerte komoly kihívást jelent.

Emellett az elkövetkező hetekben-hónapokban igen fontos szerepet kaphat a Google Tanterem nevű szolgáltatás is. Ez egy olyan ingyenes rendszer, amivel bárki egyszerűen hozhat létre kurzusokat és mapparendszereket, oszthat ki és ellenőrizhet feladatokat vagy kommunikálhat a diákokkal.

A Kréta és Tanterem alkalmazások számos eszközről érhetők el ingyenesen, a legtöbben pedig asztali számítógépről vagy laptopról, böngésző segítségével használják a felületeket. Hasonlóan népszerű a mobilra vagy tabletre letöltött alkalmazások használata, hiszen a KRÉTA és a Google Tanterem is kínál applikációt ezekre a digitális eszközökre. De a tévé is bevethető, ha szükséges.

Fotó: Getty Images

Televízió, mint oktatási eszköz

Az M5 csatorna minden hétköznap olyan tartalmakat sugároz, amik segítik az otthoni tanulást, de nem csak emiatt kaphatnak kiemelt szerepet az alapvetően szórakozásra használt tévékészülékek.

„A ma kapható okostelevíziók gyorsan és egyszerűen csatlakoztathatók a mobileszközökhöz és számítógépekhez, így az online oktatás során használt alkalmazásokat egyszerre többen nézhetik, amellyel egyszerűbbé és kényelmesebbé válhat a tananyag elsajátítása és a családtagok együttműködése” – mondta el Slezsák Dániel, az LG szórakoztatóelektronikai szakértője.

Íme néhány funkció, amiknek hála a tévéket is bevonhatók az otthoni oktatásba.

1. Böngésző

Az okostévék szerves részét képezi a webböngésző, így ezt használva csak be kell írni a megfelelő internetes címeket, és máris használható a KRÉTA. Fontos megjegyezni, hogy vannak olyan készülékek, (pl. az LG televíziói) amik kompatibilisek az USB porton keresztül csatlakoztatott billentyűzettel, illetve egérrel, aminek köszönhetően a szövegbevitel és a navigáció is gyorsabbá és kényelmesebbé válhat. Ennek köszönhetően a tévés böngésző majdnem úgy használható, mint egy számítógépen.

2. Képernyőtükrözés

A legtöbb esetben az okostelefonok kijelzője egyszerűen, vezeték nélküli úton tükrözhető a televízió képernyőjére. Az Androidot futtató okostévéknél a beépített Chromecast lehet ebben a segítségünkre, az LG modelleknél pedig az LG TV Plus alkalmazás, a Screen Share/Miracast technológia, sőt rengeteg 2019-es készülék esetén az Airplay szolgáltatás segítségével már az Apple eszközök is könnyedén türközhetők. Ezt követően nincs más dolga a diákoknak, szülőknek, mint elindítani a KRÉTA vagy Google Tanterem applikációt a mobilon, és máris láthatják annak képét a tévé nagy kijelzőjén.

3. Számítógépes monitor

A számítógépek (akárcsak a gyakrabban használt monitorok) egyszerűen csatlakoztathatók egy okostelevízióhoz, így a feladatokat sokkal kényelmesebben láthatjuk egy nagy képernyőn. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy HDMI kábellel összekötni a laptopot vagy asztali gépet a tévével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik