Tech

A Google tovább küzd a Huaweiért

Tavaly, vélhetőleg az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború részeként a Trump adminisztráció jókora pofont adott a Huaweinek: a vállalat felkerült arra a fekete listára, aminek a szereplőivel az amerikai vállalatoknak tilos üzletet kötni. A kínai cég számára ez főleg azért kellemetlen, mert ebbe a körbe beletartozik a Google is, a mobilszoftver-piac egyik legnagyobb és legfontosabb szereplője, és a szankciók érvénybe lépése óta a Huawei nem is használhatja a keresőóriás szoftvereit új telefonjain.

A legfrissebb fejlemény az ügyben, hogy a Google aktívan próbálkozik, hogy minden a régi legyen: a német Inside Digital szerint

a keresőcég kérelmet nyújtott be az amerikai kereskedelmi minisztériumhoz azzal kapcsolatban, hogy engedélyt kapjon a Huawei-jel való partnerségre.

Trumpék a Microsoft számára korábban megadták a szükséges engedélyt a Huawei-jel való üzleti kapcsolat folytatásához, de erősen kérdéses, hogy a keresőóriás esetében is sikerül-e ilyen eredményt elérni. Hogy mikor születik döntés ezzel kapcsolatban, nem tudni. Az biztos, hogy a helyzet sem a Huawei, sem a Google számára nem előnyös.

Addig is a kínaiak nem dobják be a törölközőt, helyette dollármilliókat költenek a Huawei Mobile Services (HMS) nevű saját mobilos ökoszisztémájuk fejlesztésére, amivel kiváltanák a keresőóriás mára nélkülözhetetlennek nevezhető megoldásait. Ennek eredménye, hogy a tavaly októberben bemutatott, már Google szolgáltatások nélküli Mate30 Pro kapható lett Magyarországon, és a cég hisz benne, hogy képes lesz úgy értékesíteni a készülékeit, hogy azokon nem elérhetők az évek óta megszokott alkalmazások és szolgáltatások.

Nem kerülhetnek rá az új Huawei mobilokra a Google szolgáltatásai
Ezt maga a Google szóvivője erősítette meg.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik