Tech

A Huawei végleg lemondott az Androidról

Frissítünk!

A Huawei egy nappal később cáfolta a bécsi alkalmazott kijelentését, nem mondtak le az Androidról.

Tavaly, vélhetőleg az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború részeként a Trump adminisztráció jókora pofont adott a Huaweinek: a vállalat felkerült arra a fekete listára, aminek a szereplőivel az amerikai vállalatoknak tilos üzletet kötni. A kínai cég számára ez főleg azért kellemetlen, mert ebbe a körbe beletartozik a Google is, a mobilszoftver-piac egyik legnagyobb és legfontosabb szereplője, és a szankciók érvénybe lépése óta a Huawei nem is használhatja a keresőóriás szoftvereit új telefonjain.

A lépés nyilvánvalóan megrázta a céget, de a kínaiak nem dobták be a törölközőt, helyette dollármilliókat kezdtek költeni a Huawei Mobile Services (HMS) nevű saját mobilos ökoszisztémájuk fejlesztésére, amivel kiváltanák a keresőóriás mára nélkülözhetetlennek nevezhető megoldásait. Ennek eredménye, hogy a tavaly októberben bemutatott, már Google szolgáltatások nélküli Mate30 Pro kapható lett Magyarországon, és a cég hisz benne, hogy képes lesz úgy értékesíteni a készülékeit, hogy azokon nem elérhetők az évek óta megszokott alkalmazások és szolgáltatások.

Google alkalmazások nélkül érkezik a Huawei Mate 30 széria
A Huawei Münchenben mutatta be a legújabb okostelefonjait.

Bár tavaly a Huawei egyik vezetője még úgy nyilatkozott, hogy az amerikai szankciók megszűnése esetén szinte azonnal képesek lennének visszaállni a Google rendszereire, mostanra úgy tűnik, hogy a cég végleg lemondott a hivatalos Androidról és a Google szolgáltatásairól. Egy Bécsben tartott sajtótájékoztatón Fred Wangfei, a Huawei ausztriai leányvállalatának vezetője nyilatkozta ezt a Der Standardnak, kijelentve, hogy a vállalat már sosem fog visszatérni a Google-höz.

Wangfei szerint ennek oka meglehetősen egyszerű: a cég nem alapozhat arra, hogy a jelenlegi szankciók feloldása után nem lesz egy újabb tiltás, ami ismét megakadályozza őket abban, hogy használhassák a Google szolgáltatásait, és innentől az a cél, hogy a Huawei létrehozzon egy harmadik alternatívát az Android és az iOS mellé. Hogy ez tényleg sikerül-e, az persze még a jövő zenéje.

A Huawei nem adja fel, van esélye, hogy teljesen felforgatják a mobilpiacot
A Huawei saját fejlesztései még nem kínálnak ütőképes alternatívát a Google ökoszisztémájával szemben, de ez hamarosan megváltozhat.

A Magyarországon is forgalomba került Huawei Mate30 Pro alapján a HMS a jelenlegi formájában még nem kényelmes és ütőképes alternatívája a Google ökoszisztémának, ugyanakkor a fejlődés folyamatos, a kínaiak mindössze negyed év alatt hatalmasat léptek előre, és bőven van tartalékuk tovább haladni. Ez pedig azt is jelenti, van esély arra, hogy az elkövetkezendő években felforgatják a mobilpiacot, megszüntetve az Android és az iOS jelenlegi kétpólusú világát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik