Tech

A Google leszámol a túl kíváncsi appokkal

A Google a jövőben szigorúbban korlátozza, milyen androidos appok követhetik a háttérben a felhasználó tartózkodási helyét. Ennek érdekében egy újfajta elbírálási folyamatot vezetnek be, melynek során azt vizsgálják, valóban feltétlen szüksége van-e egy alkalmazásnak a helyadatokhoz való hozzáféréshez. A változást az androidos fejlesztőknek szánt blogon jelentették be.

A keresőcég posztja szerint augusztus harmadikától kezdve minden új appnak keresztül kell mennie a vizsgálaton, mielőtt felkerül a Google Play áruházba. November harmadikáig pedig a már kínálatban megtalálható összes alkalmazáson el kell végezni az egyedi szempontok szerint történő ellenőrzést. Csak azok a szoftverek gyűjthetnek a háttérben GPS-adatokat, amelyek megkapják a szükséges engedélyt.

Ugyan a lokációs adatok gyűjtése értelemszerűen alapvető fontosságú mondjuk a térkép appoknál, több esetben is visszaélnek vele külsős fejlesztők, különösen a rosszindulatú tevékenységet folytató alkalmazásokkal. A háttérben történő követés pedig még kritikusabb, lévén a felhasználó nem is tud arról, hogy egy app éppen követi őt.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik