Tech

Pontosított a Huawei: mégsem mondtak le teljesen az Androidról

Habár egy bécsi sajtótájékoztatón a Huawei ausztriai leányvállalatának vezetője úgy nyilatkozott, hogy már sosem fognak visszatérni a Google ökoszisztémához (amit jelenleg az amerikai szankciók miatt nem használhatnak), a cég felső vezetése ezt egy nappal később máris cáfolta. A Huawei hivatalos állásfoglalása szerint az elsődleges választásuk továbbra is a nyílt Android-rendszer és ökoszisztéma, de amennyiben nem használhatják a továbbiakban, adott a lehetőségük saját operációs rendszer és ökoszisztéma fejlesztésére.

A kínai cég tavaly került fekete listára az Egyesült Államokban, azóta vannak rákényszerítve, hogy a nyílt forráskódú Android mellé a saját mobilos ökoszisztémájukat használják a legújabb készülékeiken, és a mostani állásfoglalás szerint, a saját rendszerbe ölt dollármilliók ellenére azonnal visszaállnának a hivatalos Androidra és a Google Mobile Servicesre, amennyiben az USA feloldja a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat. Ezt a cég a The Verge portálnak e-mailben külön meg is erősítette.

A Huawei nem adja fel, van esélye, hogy teljesen felforgatják a mobilpiacot
A Huawei saját fejlesztései még nem kínálnak ütőképes alternatívát a Google ökoszisztémájával szemben, de ez hamarosan megváltozhat.

Egyelőre semmi jele annak, hogy a Huawei a közeljövőben használhatja a Google szolgáltatásait, így a cég kénytelen a saját rendszerére, a Huawei Mobile Services-re támaszkodni. A szolgáltatást hónapok óta gőzerővel fejlesztik a kínaiak, és ennek eredményeként a tavaly bemutatott Huawei Mate30 Pro már hazánkban is kapható, a legtöbb Google szolgáltatás nélkül.

Ezzel kapcsolatban a korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy a HMS a jelenlegi formájában még nem kényelmes és ütőképes alternatívája a Google ökoszisztémának. A fejlődés ugyanakkor folyamatos, a kínaiak mindössze negyed év alatt hatalmasat léptek előre, és bőven van tartalékuk tovább haladni. Ez pedig azt is jelenti, van esély arra, hogy az elkövetkezendő években felforgatják a mobilpiacot, megszüntetve az Android és az iOS jelenlegi kétpólusú világát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik