Tech

Könnyebben elrejtőzhetnek a pornónézők

A több mint 10 millió regisztrált tagot számláló PornHub tüköroldalt indított a Tor hálózaton, aminek köszönhetően a felhasználók adatai plusz védelmet kapnak, mivel anélkül böngészhetnek, hogy bárki is követné a tartalomfogyasztási szokásaikat. A tüköroldal gyakorlatilag az oldal teljes másolata, ami rendszeresen frissül. A PornHub sötét weben található tükörváltozata annyiban különbözik, hogy az üzemeltetők letiltották a bejelentkezési és feltöltési funkciót, teljesen névtelenül lehet böngészni.

A felnőtt oldal üzemeltetőinek közleménye szerint ezzel a lépéssel az LGBT közösségnek szeretnének nagyobb biztonságot adni, mivel az általuk preferált tartalmak egyes országokban büntethetők. Aki a tüköroldalon nézne mostantól pornót, ezen a linken teheti meg a Tor böngészőből.

Ezeket az adatainkat gyűjtik a pornóoldalak, miközben „nézegetjük” őket
Egy csomó olyan adatot eltárolnak rólunk, amiknek a segítségével könnyen beazonosíthatóak vagyunk.

Az ingyen letölthető Tor böngészőn keresztül az internet nem látható részéhez, az úgynevezett sötét webhez lehet hozzáférni, amiről korábban itt írtunk bővebben. A Tor böngésző által használt onion nevű protokollt eredetileg az Egyesült Államok haditengerészete fejlesztette, pont azért, hogy létrehozzon egy olyan, biztonságos hálózatot, amin a kapcsolódó kliensek a felderítés veszélye nélkül kommunikálhatnak.

A módszer lényege egy olyan titkosítás, ami helyes beállítások mellett bármilyen mezei felhasználó gépén is úgy kezelhető, hogy az internet-szolgáltató és más szervezet sem fejtheti vissza a kliens IP-címét, tehát a netező személyazonosságát. Leegyszerűsítve úgy működik mindez, hogy csak a kommunikációs lánc utolsó szeme tudja összerakni a teljes képet,

a közvetítő szerepét betöltő gépek soha nincsenek birtokában a teljes információnak, és a valódi feladót sem ismerik.

A böngésző neve is a protokollból ered (TOR = The Onion Router), és ez még teljesen simán elérhető a normál internetről.

Ha letöltjük a klienst, és tényleg anonim módon böngésznénk, akkor azért gondosan végig kell olvasni a weboldalon található dokumentációt, mert csak a jól konfigurált TOR garantál valódi anonimitást.

Nem csak gyerekpornót és emberi csonkokat találni a net rejtett részén
Elmondjuk, hogy pontosan mi is az a sötét internet, és mit kell tudni róla.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik