Élet-Stílus

Ezeket az adatainkat gyűjtik a pornóoldalak, miközben „nézegetjük” őket

Akár elfogadjuk, akár nem, a pornó nagyon sokakat érdekel, pár országban többen látogatják az erre szakosodott oldalakat, mint a híroldalakat. Abban az időben, amikor egyre többször jön fel, hogy például a Facebook vagy a Google miket tud rólunk, és (esetlegesen) hogy élnek ezekkel vissza, érdekes kérdés, mit tudnak rólunk a pornóoldalak, akik még intimebb dolgainkra vannak rálátással, ráadásul ezek mögött is hatalmas techcégek állnak. A Vice német verziója nézett utána annak, milyen adatokat is gyűjt a PornHub és az xHamster, és ezekkel az adatokkal mit kezdenek.

A lap újságírója ehhez regisztrálta magát, mint kliens a hirdetői platformjukon, és azt vizsgálta, mennyire tudja személyre szabni a „reklámját”, és hogy mennyi személyes adatot tud gyűjteni a pornóoldalak felhasználóiról. Arra jutott, hogy ezek a honlapok értékesítik a szexuális vágyainkat és automatikusan gyűjtenek olyan adatokat, amikkel nyomon követhetik az idő folyamán a felhasználókat.

Noha azt ígérik, hogy tiszteletben tartják a személyes adatainkat, ez nem biztos, hogy így van.

Noha végtelen számú pornóoldal van, egy maréknyi techcég kezében vannak a legnépszerűbbek. A MindGeek tulajdonolja a Pornhubot, a YouPornt, a MyDirtyHobbyt és a RedTube-ot, a Hammy Media pedig az xHamstert.

A Hammy Mediának nincs is honlapja, a MindGeeknek van, de elsőre nehezen látni olyan jelet az oldalukon, hogy közük lenne a pornográfiához. Ehelyett olyanokról számol be, mint hogy 115 millió látogatójuk van naponta, 15 terabyte-nyi adatot töltenek fel az oldalaikra, és több mint ezer alkalmazottjuk van a hat központjukban Luxemburgtól Montreálig.

A MindGeek hirdetési platformként a TrafficJunkyt használja, ahol ki lehet választani, hogy milyen típusú reklámot és az oldal melyik részén szeretné a hirdető elhelyezni.  Aztán le lehet szűkíteni azt is, kik lássák az adott reklámot. Például:

  • különböző kategóriákra (MILF, anál, BDSM stb.) keresőkre,
  • a néző heteró, meleg vagy transznemű tartalmakra kíváncsi,
  • milyen nyelven internetezik,
  • mikor keresi fel ezeket az oldalakat,
  • milyen böngészőből,
  • vagy hogy honnan nézi az oldalt, ezt akár városra is lehet szűkíteni.

Vagyis egy reklámot például személyre lehet szabni, olyanokra, mint hogy olyanok lássák, akik meleg pornót néznek Budapestről, német nyelven interneteznek hajnali kettő és négy között a mobiljukról, és olyanokra keresnek rá az oldalon, mint hogy „hármasszex” és „szabadtér”.

Az xHamster a TrafficStarst használja a TrafficJunky helyett, ami annyiban tér el tőle – vagy a Facebooktól –, hogy csak az internetező adott látogatása alapján dobja fel a hirdetéseket, itt nem szempont a korábbi böngészési története.

Az sem segít, hogy ne tudják ezek az oldalak, hogy kik is vagyunk, ha töröljük utána a sütiket vagy inkognitó módban keressük fel. Amikor rájuk kattintunk, akkor egy csomó adat azonnal ismertté válik az oldalaknak, amit el is tárolnak:

  • az IP-cím,
  • az akkumulátor töltöttségi szintje,
  • a böngésző verziója,
  • az időzóna,
  • a rendszer betűkészlete,
  • a képernyő felbontása,
  • mely a beépülő modulokat használja
  • stb.

Ezek összességében egy olyan digitális ujjlenyomatot képeznek, amik nagy valószínűséggel minden másik felhasználótól megkülönböztetnek minket. A civil jogokkal és az online személyes adatokkal foglalkozó Electronic Frontier Foundation 2010-es tanulmánya szerint a böngészők 83,6 százalékának volt azonnal egyedi ujjlenyomata. Mindezek ellenére az xHamster és a PornHub is tagadja, hogy követnék a felhasználóikat a digitális ujjlenyomat használatával.

Másrészt nagyjából ugyanazokat az adatokat gyűjtik, mint amit minden más oldal is, de hogy ebből digitális ujjlenyomatot készítenének, azt nem lehet biztosan tudni. Ráadásul, ha igen, akkor összeköthetik a nevünkkel is, ha az benne van az e-mail címünkben vagy ha megadjuk a bankkártyánk adatait az előfizetéskor. De ezt szintén nem tudjuk, megteszik-e.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik