Tech

Most a Google másolhatja az Apple-t

Az iOS 13 és az Android 10 az első olyan operációs rendszerek, amelyek már rendszerszinten tartalmaznak sötét módot (dark mode). Ennek köszönhetően az alkalmazások a megszokott világos megjelenés helyett fekete és szürke elemeket használnak. A sötét kezelőfelület előnye, hogy egyrészt kímélő esti böngészéskor a szem számára, másrészt az OLED-kijelzőkkel felszerelt készülékek üzemideje is meghosszabbítható a használatával.

Az Apple és a Google viszont kicsit eltérő módon közelítette meg a témát, és az androidosoknak egészen a következő teljes értékű verzióig, az Android 11-ig kell várniuk arra, hogy az iPhone-okon látott módon használhassák a sötét módot.

Egy beállítással később merülnek le egyes iPhone-ok
Akár 30 százaléknyi plusz szuflát adhat az aksinak, ha a sötét módot használjuk.

Az iOS 13 annyiban tér el az Android 10-től, hogy a sötét mód bekapcsolása automatizálható: a felhasználó engedélyezheti a beállítások közt, hogy nappal a világos, este pedig a sötét témákat használja a rendszer az alkalmazások megjelenítéséhez. Az Android 10-ben egyelőre nincs erre lehetőség, de a legfrissebb információk szerint az Android 11-ben a fejlesztők pótolni fogják ezt a hiányosságot.

A fejlesztés egyébként korábban már az Android 10 bétájában is fellelhető volt, ám a végleges verzióba végül nem került be. A fejlesztők arra hivatkoztak, hogy témaváltás előidézhette volna éppen használt appok bezáródását, ami jelentősen rontana a felhasználói élményen.

Az Android 11 első, zárt bétája jövő márciusban jelenhet meg, a stabil verzió érkezése pedig a szokásos módon ősszel esélyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik