Tech

Huawei: A Google nélkül is világelsők leszünk

Az amerikai kereskedelmi minisztérium múlt hét szerdán ismét elkezdte az  engedélyek kiadását egyes amerikai termékek exportjához a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat számára. Ezt a tárca jelentette be szerda este kiadott közleményében, kiemelve, hogy a korlátozott számú amerikai vállalatnak és „csak az amerikai nemzetbiztonságra és az Egyesült Államok külpolitikai érdekeire nem nagy kockázatot jelentő” termékekre ad ki exportengedélyeket.

A tárca nem ismertetett további részleteket: sem az érintett cégek és árucikkek számáról, sem a nevükről. Annyit tudni, hogy a Microsoft biztosan a cégek közt van, erről maguk a redmondiak adtak ki közleményt. Sok hát a kérdőjel még a Huawei körül, de Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei), a Huawei alapítója a jelenlegi és jövőbeli helyzettel kapcsolatban optimista.

A vezér szerint a Huawei a világ vezető mobilmárkájává válhat akkor is, ha nem kapnak licenceket a Google-től az Android teljes körű használatára.

A kínai vállalat jelenleg a világ legnagyobb telekommunikációs eszközgyártója, idén pedig még közelebb került a globális okostelefon-piacon elsőnek számító Samsunghoz is. Ezt a növekedést visszavetheti, hogy a Kínán kívüli piacokon a felhasználók bizalmatlanok azzal kapcsolatban, hogy az eszközünkön hozzáférnek-e majd a Google Play áruházhoz, vagy képesek-e nélkülözni azokat.

Cseng-fej a CNN Businessnek adott interjújában mondta el kedden, hogy szerinte nem fog gondot okozni nekik a globális piac első helyének átvételében az, hogy milyen a kapcsolatuk a Google-lel, hozzátéve, hogy legfeljebb hosszabb ideig tart majd a folyamat. A kínai cég már 2016-ban beszélt arról, hogy céljuk nem más, mint világelsővé válni.

Persze a kínaiak amikor csak lehet, hangoztatják azt is, hogy amennyiben lehetséges, igényt tartanak a keresőóriással való együttműködésre – emellett gőzerővel dolgoznak a saját B-tervükön is. A Huawei HarmonyOS néven fejleszti saját operációs rendszerét, ahogy saját appboltját is, aminek kínálatában már 45 ezer alkalmazás érhető el. Igaz, ez még mindig kevés ahhoz képest, hogy a Google Play áruházban 2,8 millió szoftver közül lehet választani.

Magasabbra fokozatra kapcsol a Huawei
Gőzerővel fejlesztik a saját mobilszolgáltatási-rendszert.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik