Tech

Ezt a funkciót minden androidosnak ismernie kéne

Mindenki átélte már azt a pillanatot, amikor nincs meg a mobil – van, amikor egyszerűen beesik a kanapé mögé, de rosszabb esetben elhagytuk, vagy ellopták az eszközünket. Sokszor az anyag veszteségen túl komolyabb probléma, hogy a telefonunkon érzékeny adatokat tárolunk, nemcsak saját magunkét, de az ismerőseinkkel kapcsolatosakat is. A kellemetlen fotókon túl telefonszámokhoz, címekhez, és akár pénzügyi adatokhoz is hozzáférhet a tolvaj. Szerencsére ma már számos olyan eszköz van, amivel próbát tehetünk az elvesztett készülék megtalálására, de a legtöbbet azzal tehetjük, ha megelőzzük a bajt.

Az androidos telefonok (továbbá táblagépek) esetében kézenfekvő megoldás a Google Készülékkereső eszköze, amiben már a mobilunk első használatakor érdemes lenne elvégezni a megfelelő beállításokat, hiszen jó eséllyel könnyítenénk meg azt a lehetséges szerencsétlen helyzetet, hogy elvesztjük/ellopják a telefonunkat. A Készülékkereső a Google Szolgáltatások része, és a Beállítások/Biztonság/Eszköz-rendszergazdák alatt tudjuk aktiválni. Amennyiben mégsem találnánk, keressünk rá a Play Áruházban a Find My Device-ra.

Ha bejelentkeztünk már korábban Google-fiókba az adott Android-eszközön, a Készülékkereső alapértelmezés szerint be van kapcsolva. A Készülékkereső használatához az elveszett Android-eszközre igaznak kell lennie a következőknek:

  • bekapcsolt állapotban van,
  • bejelentkezett Google-fiókkal rendelkezik,
  • csatlakozik mobiladat- vagy Wi-Fi-hálózathoz,
  • látható a Google Playen,
  • a helyadatok be vannak kapcsolva rajta,
  • a Készülékkereső be van kapcsolva rajta.
Forrás: 24.hu

Hogy meggyőződjön arról, be van-e kapcsolva a szolgáltatás, nyissa meg az eszköz Beállítások alkalmazását, majd itt koppintson a Biztonság – Készülékkereső lehetőségre. Ha nem látható a „Biztonság” lehetőség, koppintson a Biztonság és hely vagy a Google Biztonság elemre, és győződjön meg arról, hogy a Készülékkereső be van kapcsolva.

Miután aktiváltuk, az alábbi linken (érdemes könyvjelzőzni) webes felületről követhetjük egy térképen, hol van a telefonunk, illetve messziről zárolhatjuk a készüléket (feltéve, ha bejelentkeztünk a Google-fiókunkba). Itt folyamatosan információkat kapunk a készülék hollétéről, amint az netre csatlakozik. A Hang lejátszása opció segítségével a telefont megcsörgethetjük, így ha a közelben van, a hang segít könnyebben megtalálni, ez otthon is segítséget nyújthat. Végső esetben használhatjuk azt az opciót, amivel az eszközön lévő összes adatot töröljük, de ezután a vele való kapcsolat is megszűnik, így annak helyét se tudja meghatározni a szolgáltatás.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik