Tech tesztlabor

Méri az EKG-t és szép, de ebben ki is merülnek az új Withings óra előnyei

A Whithings Move ECG óra az egyik első, aminek EKG-mérő funkcióit Európában is engedélyezték, ezért megrögzött egészségkütyü-rajongóként kiváncsi voltam, hogy pontosan mire képes. Bár olyan sokat vártam a nagyjából 36 ezer forintért árult hibrid kütyütől, de még ennél is kevesebbet kaptam, bár az tény, hogy a fő funkciója, az EKG tényleg egész pontosnak tűnik.

Maga az óra kifejezetten mutatós, hasonló, mint a Withings korábbi modellje, a Move, csak EKG funkcióval felszerelve. Mivel hibrid megoldásról beszélünk, nincs rajta digitális kijelző, ami jót tesz neki: nem olyan hivalkodó, mint a legtöbb okosóra, és nagyon jól megy bármilyen stílusú ruhához, az elegánstól a sportszettig. Ráadásul többféle szíjat is lehet hozzá vásárolni, így tényleg mindenki a saját stílusához igazíthatja a kicsikét. Mi fekete számlapú (a másik opció a fehér), fekete gumipántos változatot kaptunk.

De miért műanyag?

A számlappal semmi probléma: a dupla mutatókör ellenére is minimalista, elegáns megjelenést kapunk. A hagyományos mutatók mellé kapunk egy harmadik, színes variánst is, ami a belső körön a megtett lépésekkel egyenes arányban mozog, EKG-mérés közben pedig visszaszámol.

A baj ott kezdődik, hogy a számlap műanyag borítást kapott.

Egyrészt az üvegnél sokkal könnyebben karcolódik, nagyon kell rá vigyázni, hogy ne vágjuk neki valaminek, másrész olyan érzés, mintha egy ócskább órank lenne, nem egy közel negyvenezres Withings. Számomra ez volt az egyik legnagyobb csalódás: ha már képes felismerni a sportmódokat, és rögzíti az edzéseket, akkor hadd ne kelljen már azon aggódnom, hogy a kettlebell összekaristolja, ha felveszem.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az óralap széle és a hátlap szerencsére rozsdamentes acél, ami szükséges is az EKG méréshez. Szintén rozsdamentes acél a 3 óránál elhelyezkedő gomb, aminek nagyjából annyi a funkciója, hogy elindítható vele az elektrokardiográfia, ha pedig hosszan nyomjuk, a sporttevékenységet rögzíti. A mozdulat hosszát mondjuk sokszor rosszul ismerte fel, szóval itt van még mit javítani. A gumi óraszíjjal viszont nincs probléma: mivel elsősorban sportra használom az okosórákat, elég jól jött, hogy nyugodtan nyűhető.

ECG-t mérni nagyon hasznos, ezzel az órával pedig egyszerű is

Az óra kétségkívül leghasznosabb funkciója az EKG mérés, ami a szív elektromos aktivitását rögzíti. Ez az új okosórák következő nagy dobása, de az európai szabályozáson egyelőre még nem sok készülék jutott át. A rendszeres EKG-méréseknek köszönhetően az óra képes megmondani, ha valami nem stimmel: mivel a pitvarfibrilláció a populáció egynegyedét érintheti valamikor élete során, nagyon hasznos, ha szemmel tartjuk, van-e valami baj a szívünkkel. A méréshez mindössze

meg kell fogni az óra acélkeretét, és figyelni a visszaszámlálást.

A kütyü ilyenkor rögzíti az adatokat, és közben a telefonon mutatja az eredményt valós időben. Az órával készített méréseket az applikáció megjegyzi, az adatokat pdf-ben ki is exportálhatjuk, így elküldhetjük az orvosunknak kielemzésre – ez valószínűleg már előrevetíti, milyen lesz az orvoslás jövője néhány évtized múlva. A Move ECG nyilvánvalóan nem egy orvosi műszer, de annyira megbízható, hogy szóljon, ha baj van, és ilyenkor már csak az a dolgunk, hogy időben orvoshoz forduljunk.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Edzésmérésre gyakorlatilag használhatatlan

Az ECG miatt a pulzusmérés kimaradt az órából, ami óriási hiba, főleg, ha sportoláshoz is viselné az ember. Ennek hiányában az eszköz valójában nem tudja mérni, valójában mennyire intenzív edzésen veszünk részt, és fogalma sincs az elégetett kalóriákról és az edzés hatékonyságáról. Ugyanazt az edzést a a Garmin Vivomove HR órám tűpontosan lemérte, és a két eredmény közelében sem volt egymásnak, pedig a Withingsnek alapvetően 30 különböző mozgásformát kellene felismernie. Még a beltéri evezés manuális beállítását követően sem tudott értékelhető eredményt adni.

Az első ábrán a Garmin, a másodikon a Withings óra által mért adatok láthatók.

Futáshoz ugyanakkor még jó lehet, hiszen a megtett távolság, a gyorsaság és az ember testadatai alapján sokkal pontosabban ki lehet számolni egy futás hasznát, így azt pulzusmérés nélkül is pontosabban becsli meg az óra. A Move ECG Bluetooth-on keresztül a telefon GPS-ét használja, így van annyira jó, mintha egy sima telefonos appal indulnék el futni, csak ezen a ponton már felmerül a kérdés, hogy minek az óra, ha ugyanazt biztosítja, mint bármelyik futós alkalmazás?

Az első ábrán a Garmin, a másodikon a Withings óra által mért adatok láthatók.

16 órás alvást mér, ha lerakom

Az alváskövetéssel hasonló a probléma: pulzusmérés nélkül az óra csak sejti, hogy a mozgolódás alapján mennyire alszunk mélyen, mikor kelünk fel és mikor alszunk el – ezt megint tudja bármelyik, mozgásra érzékeny alváskövető applikáció. Az okosébresztés ugyanakkor hasznos: megadhatunk az órának egy adott időintervallumot, amin belül felébreszt, ha már sokat mocorgunk és éberebbek vagyunk. Javulást mondjuk nem hozott az alvásminőségemben, hiszen hidegben keltegethet bármilyen finom rezgés, nem lesz kellemesebb az ébredés, de biztosan van, akinek ez bejön.

Az alváskövetésnél pedig valójában azzal van problémám, hogy ez még annyira sem pontos, mint a legtöbb pulzusmérő okosóra: egyszer azt hitte, hogy 16 órán keresztül mélyalvásban voltam, valószínűleg azért, mert letettem az órát, és elfelejtettem aznapra felvenni. Persze az alkalmazásból törölhetők az ilyen adatok, de őszintén: mennyire lehet pontos az alváskövetés, ha ilyen bakira képes az eszköz?

Fontos előny ugyanakkor, hogy lényegében semmi nem meríti komolyabban az óra elemét – merthogy elemmel működik. Ennek hála 12 hónapon keresztül simán elvan egy hagyományos CR2430 teleppel. Mindez persze nem csoda, hiszen képernyő hiányában, pulzusmérés nélkül nem nagyon van olyan funkció, ami komolyabban szívná az energiát.

Legalább nem drága

Szerencsére az óra mellé járó Health Mate alkalmazás egyszerűen használható, kár, hogy ezzel az órával nem kap több lehetőséget a statisztikák készítésére. Néhányat azért így is készít: megmutatja, hogy milyen napunk, hetünk, hónapunk volt, mennyit sétáltunk, hány kilométert tettünk meg aznap, és hogy milyen az alvásminőségünk – de, mivel ezek vagy a telefonból érkező adatok, vagy valószínűleg pontatlan mérések, sok mindent nem érünk el vele.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A Withings Move ECG nem egy rossz termék, de annak nem való, aki sportoláshoz szeretné használni – ugyanez a helyzet minden olyan eszközzel, amely képtelen a folyamatos pulzusmérésre. Ez az óra annak lehet jó, aki úgy érzi, baj lehet a szívével, és ellenőrizné szabályos időközönként, másrészt annak, aki egy visszafogott, szép órát szeretne nagyon alap okosfunkciókkal. A 40 ezer alatti árcédulával így nem olyan rossz vétel, bár az is tény, hogy sportfunkciókban gazdag okoskarkötőket már ennek a feléért is kapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik