Tech

Akár életet is menthet ez az orvosi pontosságú okosóra

A Withings nemrég bemutatott orvosi pontosságú EKG funkciós Move ECG analóg okosórája, valamint a BPM Core okos vérnyomásmérő készüléke is elérhető már Magyarországon. Az okos egészségügyi eszközök mozgalmának elkötelezett és úttörő szereplőjeként a cég – a világon elsőként – megalkotta az igény szerinti EKG-funkcióval rendelkező analóg okosórát, a Withings Move ECG-t, valamint egy okos, otthoni használatra szánt, orvosi pontosságú ECG-vel és digitális sztetoszkóppal ellátott vérnyomásmérőt, a BPM Core-t is.

Az eszközök monitorozzák és felismerik a komoly problémákra utaló kockázati tényezőket. Az ECG segít észlelni a szívritmuszavar leggyakoribb formáját, a pitvarfibrillációt, a digitális sztetoszkóp pedig figyeli a szívverést, és felismeri a legelterjedtebb szívbillentyű-betegségeket jelző kockázati tényezőket.

Az eszközökkel mért adatok könnyen megoszthatók szakemberrel is.

Move ECG: Stílusos EKG-mérő a csuklón

A Withings küldetése, hogy a felhasználók könnyedén be is tudják építeni az eszközök funkcióit a mindennapjaikba, és így figyelemmel kísérhessék fitnesz és egészségügyi célkitűzéseiket. A vízálló Move ECG tökéletes példája ennek, ugyanis a stílusos analóg karórában orvosi pontosságú EKG-mérő és extrahosszú, akár egy éves üzemidőt biztosító akkumulátor is helyet kapott a márkától megszokott aktivitás és alváskövető funkciók mellett.

A Move ECG három elektróda segítségével méri a felhasználók szívműködését, így bármikor, bárhol egy gombnyomással, mindössze 30 másodperc alatt lefuttathatunk egy EKG-t, ami vizuálisan is követhető a Health Mate alkalmazásban. Akkor sincs gond azonban, ha éppen nincsen kéznél a telefon az ECG indításakor – a mérés ugyanis így is elkészíthető és később is szinkronizálható az applikációba. Ezt követően az eszköz egy kardiológusokkal kifejlesztett algoritmus segítségével elemzi a mérést, majd a szinkronizált Health Mate alkalmazás megmutatja, hogy érzékel-e szabálytalan szívritmust. A mérés adataiból automatikusan generált PDF fájlt pedig egyszerűen megoszthatjuk akár az orvosunkkal is további segítség és diagnózis céljából.

Fotó: Withings

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb formája a szívritmuszavaroknak, amely a fejlődő országokban a stroke esetek csaknem harmadáért felelős. Európában és az Egyesült Államokban a középkorú felnőttek negyedét érinti, azonban, mivel általában időszakosan jelentkezik, sokszor nehéz diagnosztizálni hagyományos orvosi vizsgálatokkal.

„A Withings a hagyományos lépésszámlálóknál sokkal többet szeretne kínálni. Elegáns készülékeinkkel nemcsak az általános egészségi állapotukról szeretnénk tájékoztatni a felhasználóinkat, hanem biztosítani a lehetőséget a komolyabb problémák azonosítására és megelőzésére is” – mondta Eric Carreel, a Withings elnöke.

BPM Core: a világ legfejlettebb otthoni vérnyomásmérője

Az egészségmegőrzés jegyében a Withings bemutatta a BPM Core-t is, mely a kardiovaszkuláris rendszer monitorozására kifejlesztett eszköz. A BPM Core a világ legfejlettebb otthoni vérnyomásmérője, melynek segítségével olyan orvosi adatok elemezhetők otthon, melyek korábban csak klinikai körülmények közt voltak lehetségesek. Az eszköz vérnyomás- és pulzusmérőn kívül digitális sztetoszkópot és EKG-mérőt is rejt, így a különböző szívritmuszavarok kiszűrésével időben orvoshoz fordulhatunk, a komolyabb bajok akár meg is előzhetők. A BPM Core mindössze 90 másodperc alatt ellenőrzi a pulzust, a vérnyomást és az EKG-t is, különös figyelemmel a pitvarfibrillációra utaló jelekre.

Fotó: Withings

A digitális sztetoszkóp figyeli a szívverést, és felismeri a legelterjedtebb szívbillentyű-betegségeket jelző kockázati tényezőket.

A magas vérnyomásban szenvedők esetén különösen fontos a vérnyomás folyamatos figyelemmel kísérése, ugyanis esetükben nagyobb a kockázat a kamrák károsodására és a pitvarfibrillációra is. Azonban utóbbi, mivel időszakosan jelentkezhet, kórházi körülmények közt sokszor nem kerül diagnosztizálásra. A tény, hogy ezzel a készülékkel bármikor ellenőrizhetők a szívdobogásos tünetek EKG-vel, megkönnyíti a komolyabb problémák elkerülését.

A mérés után az eredmény akár a készülék LED-kijelzőjén vagy az iOS- és Android kompatibilis Health Mate applikáción keresztül is megtekinthető, megosztható orvosokkal, a kijelzőn pedig azonnali, színkódolt eredmény látszik a vérnyomásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik