Tech hardverteszt

Íme az egyik legjobb vétel, ha jó áron keres OLED tévét

Két éve, ha valaki OLED panellel szerelt okostévét szeretett volna magának, akkor mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, hiszen a legolcsóbb modellek 600 000 forint környékén kezdődtek. Az ilyen technológiával felvértezett készülékek ugyanakkor egyre elterjedtebbek, így az áruk is folyamatosan csökken, és ma már ott tartunk, hogy 400 000 Ft alatt is lehet 55 hüvelykes modellt kapni.

A szemünk előtt zajlik a tévék csendes forradalma
Legalább akkora előrelépésnek vagyunk tanúi, mint amikor a folyadékkristály leváltotta a katódcsöves tévéket.

Legutóbb a Panasonictól érkezett olyan tévé, ami már egészen elfogadható árcédula mellett kínál kiváló minőséget, de annál is jobb vétel a Philips szimplán csak 803-as néven futó okostévéje, amiből az 55-ös változatra már 370 000 Ft környékén lecsaphatunk. A készülék a remek képminőséget biztosító OLED panel mellett ráadásul olyan extrákat nyújt, mint a jól használható és megbízható operációs rendszer (Android TV Oreo alapokon), vagy a kedvünk szerint variálható Ambilight háttérvilágítás.

Külsőre abszolút letisztult kialakítással van dolgunk, nincs semmi csicsa: a képernyőt csak egy szolid fémkeret fogja közre, a készülék pedig vékony, a kijelzőre merőleges fém talpakon nyugszik. A tévé ennek hála stabilan áll, az ugyanakkor sokaknak problémát okozhat, hogy a kijelző alig két centire távolodik el a „földtől”, tehát esély sincs arra, hogy bármit – mondjuk egy soundbart – helyezzünk elé.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Maga a panel közel olyan vékony, mint egy okostelefon, viszont a készülék hátán így is egy meglehetősen nagy „doboz” kapott helyet. Ebben található a hangrendszer, illetve hagyományos módon ide szerelték a szükséges csatlakozókat: 4 db HDMI 2.0, egy USB 2.0, egy USB 3.0, optikai digitális és analóg audió, komponens bemenetek, hálózati csatlakozó és a CI+ slot.

Ha jó a forrás, a képminőségre nem lesz panasz

Bár a tévé márkája Philips, a készülék gyártásáért a TP Vision nevű cég felel, ami – a nevesebb konkurenciához (Sony, Panasonic stb.) hasonlóan – az LG-től vásárolja a paneleket, amiknél a saját fejlesztésű P5 processzor felel a megjelenítésért. A kijelző természetesen 4K-s (3840 x 2160 pixel felbontással) és támogatja a HDR10, HDR10+ és HLG szabványokat, az ezekkel felvértezett tartalmak pedig a maximum 900 nit fényerőnek hála tényleg megfelelő minőségben jelennek meg a képernyőn.

Az OLED paneleknél a kijelző organikus diódákból épül fel, amik maguktól képesek fénykibocsátásra, nem mellesleg egyenként kikapcsolhatók. Ennek hála nemcsak háttérvilágításra nincs szükség, mint a hagyományos LCD tévék esetében, de elérhető a 0 cd/m2 fényerő, ami konkrétan azt jelenti, hogy a kijelző képes tökéletes feketék megjelenítésére. Így nem csak a filmek és sorozatok éjszakai jelenetei néznek ki lenyűgözően ezen a tévén, de tökéletes a kontraszt, ami a kiváló színpontossággal karöltve egészen lehengerlő végeredményt produkál – legalábbis akkor,

ha megfelelő forrásból érkeznek tartalmak a képernyőre.

A Philips 803 kiváló választás, ha rendelkezünk Blu-Ray lejátszóval, van normális streaming előfizetésünk (Netflix, Amazon Prime), rendszeresen töltünk le 2160p-s filmeket, esetleg rendelkezünk valamilyen erősebb konzollal (Xbox One X, PS4 Pro), hiszen ilyen esetekben valóban pompás látvány rajzolódik ki a képernyőre. És itt nemcsak a színekre és a felbontásra gondolunk, de ezen a tévén a mozgás is hibátlanul jelenik meg, nincsenek zavaró anomáliák, sőt a gamereknek azt is érdemes tudni, hogy a késleltetés (input lag) 20 ms körül alakul, ami ugyan nem világbajnok, de simán elég még akkor is, ha online multiplayer meccsekkel múlatjuk az időnket.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy az említett P5 processzor nem ér az LG második generációs Alpha9 vagy a Sony-féle X1 Ultimate chip nyomába, így az olyan alacsonyabb felbontású tartalmak esetében, mint amilyen az HBO GO (720p) vagy a hagyományos tévéadások, a panel már nem hozza azt a szintet, mint a Full HD vagy 4K-s filmek/sorozatok esetében. A felskálázás ugyan működik, így a látvány nem élvezhetetlen, de nem várhatunk olyan minőséget, mint a konkurens gyártók 600-800 000 forintos tévéitől. Eleve, ha valaki csak hagyományos tévéadások követésére keres készüléket, annak egy ilyen tévé igazából felesleges, nem használná ki a technológia nyújtotta előnyöket, így ilyen esetben érdemesebb a hasonló méretű, de olcsóbb LCD modellek felé kacsintgatni.

És az extrák

A Philips 803 egyik nagy különlegessége, hogy Ambilight háttérvilágítással érkezik, ami egyszerre praktikus és menő kiegészítés. Sötétben filmezve nem szerencsés, ha a készüléken kívül nincs más fényforrás, viszont a tesztalanyunk esetében nincs szükség külön lámpa felkapcsolására, hiszen itt a készülék hátára szerelt LED-ek sora biztosítja az extra fényt.

Ez lehet egyszínű, de választhatjuk a változó színekkel operáló dinamikus módot is, ami a képernyőn megjelenő tartalomnak vagy éppen a megszólaló hangoknak megfelelően változik. Véleményünk szerint ez egy kiváló bónusz funkció, amivel akár egyedi hangulat is varázsolható a nappaliba/hálószobába, ugyanakkor, ha valaki feleslegesnek/idegesítőnek érzi, bármikor ki is kapcsolhatja a fényeket.

Hátul a hangrendszer egy része, és a háttérvilágításért felelős LED-ek. Fotó: Marjai János / 24.hu

Szintén nagy előny a Panasonic szintén olcsó OLED tévéjéhez képest az operációs rendszer, ami a cikkünk írásakor már frissült az Android 8 Oreón alapuló Android TV-re, ami hatalmas előrelépés a Nougathoz képest. Mi utoljára a Sony egyik korábbi tévéjén találkoztunk az említett variánssal, és nem igazán nőtt a szívünkhöz: lassú volt, szaggatott a menük között váltogatva, és sokszor minden előzmény nélkül megadta magát, komplett újraindulásokat produkálva.

Szerencsére ilyesmit az új rendszer már egyáltalán nem produkált. Átlátható, részben testre szabható, a legfontosabb alkalmazások vagy alapból elérhetők vagy könnyedén letölthetők, egyszerűen megoldható a külső eszközökről történő streamelés, ráadásul adott a Google Asszisztens, amivel akár hanggal is kommunikálhatunk a csomagban található kisebbik távirányító segítségével.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A Philips saját menürendszere ugyanakkor már nem ilyen pozitív élmény: szépnek nagy jóindulattal sem nevezhető, és átlátni sem egyszerű, de volt már rosszabbal dolgunk, pár nap után ez is megszokható.

Ami pozitívum még, az a nagyobbik, hagyományosabb távirányító, aminek a hátlapja egyben 43 gombos klaviatúra. Ez főleg netezéskor vagy a különböző applikációkba történő belépéskor jön jól, mikor gyorsan szeretnénk bepötyögni a sokszor mindenféle karakterekből álló felhasználóneveket és jelszavakat.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ami a hangrendszert illeti, az inkább látványos, mintsem igazán jó. A 2.1 csatornás, öt elemből (két magas, két közép és egy mélynyomó) álló megoldás ugyan nagyobb teljesítménnyel (50 W) bír, mint a legtöbb tévé, ugyanakkor a hangszórók nem képesek kiemelkedő hangélményt biztosítani. A tévé nem szól rosszul, de egyik tartományt sem kezeli igazán jól, és a sztereóhatás sem igazán érvényesül. Ha a kiváló képminőség mellé hangból is a maximumot szeretnénk, akkor itt is elengedhetetlen, hogy beszerezzünk egy normális, ötcsatornás hangrendszert.

Remek vétel

Egy OLED tévén egészen más élmény (normális minőségű) filmeket és sorozatokat nézni, mint egy átlagos LCD készüléken, így nem csoda, hogy egyre többen vágynak ilyen megjelenítőre. Korábban ez a technológia irgalmatlanul drága volt, de a Philips 803 már a megfizethető kategóriát képviseli. Tökéletesnek ugyan nem nevezhető – a Netflixnél például nagyon hiányzik a Dolby Vision támogatás -, de 400 000 forint alatt az egyik legjobb választás a jelenlegi tévépiacon, OLED kategóriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik