Tech hardverteszt

Nem szép, de üzemidőben bajnok a Xiaomi olcsó okosórája

Kicsit későn kaparintottuk meg a Xiaomi Amazfit Verge Lite-ot, hiszen épp modellváltás zajlik, ez pedig még az előző generáció képviselője. Jön a Stratos 3, Nexo néven a Verge 2, a GTR már hódítja a női- és férfiszíveket, a kör négyszögesítésével operáló GTS pedig a küszöbön toporog. Tesztalanyunk, a Verge Lite ugyan csak 27 000 Ft-ba kerül, de a képességeinek egy részét elvesztette a sima Verge-hez képest. Cikkünkből kiderül, hogy az árkülönbözet elég lesz-e arra, hogy feledtesse a hiányosságait.

Azt szokták mondani, hogy a Lamborghini az a sportautó, ami poszteren nagyon jól néz ki, mert minden modellnél a különleges dizájn a kulcsfaktor, ezeket az autókat részben az extrém külső adja el. Ebben az értelemben a Verge Lite az okosórák inverz Lamborghinije, hiszen az összhatással senkit nem fog lenyűgözni, de ez nem a véletlen, hanem egy tudatos folyamat része. A Xiaomi ugyanis ezzel próbálja elkülöníteni az olcsóbb Verge órákat a gyönyörű GTR-től és a kifejezetten felnőttes Stratostól.

A terméket amolyan „Kindertojásban találtuk” érzet lengi körül: totálisan jellegtelen a kinézet, az ujjak kemény műanyagokat érintenek, és bár a szilikon szíj cserélhető, nem gondoljuk, hogy egy másik variáns jobban feldobná a plasztik sivatagot. Az Amazfit Verge és a Verge Lite között a színen és néhány narancsszínű jelölésen kívül nem sok különbséget találunk, hardverben viszont jelentős az eltérés, és ennek első nyomait az óra oldalán fedezhetjük fel. Nincs beszédmikrofon, így a Knight Rideres telefonálás kiesik, illetve – bár ez nem látszik – a belső memóriáját is elvesztette. Ez az alapja az alacsonyabb árnak.

Fotó: RendeljKínait

Az óra, ami sportolásra ösztönöz

A kijelző nemcsak jól néz ki, de remekül használható is, szerintünk ez a legjobb része a Verge Lite-nak. A 360×360 pixeles AMOLED kijelző még napfényben is remekül olvasható, kiválóan működik az automatikus fényerő-szabályozás. Az érintésérzékenység is rendben van, de ez már a Verge esetében is így volt, ez derült ki a tesztünkből is. Aki pedig szeretné testre szabni a kinézetet, egyszerűen kicseréli az óraszámlapot, amiből a választék nem bugyuta kínai állatkákból, hanem igazán felnőttes darabokból áll.

A menürendszer kifejezetten logikus: felfele lapozva érhetők el a viszonylag ritkán használt alapbeállításokat, lefelé a funkciómenü, oldalt pedig körkörösen lapozva a sportadatokban gyönyörködhetünk. Ez a részt viszont egy kicsit szegényes: lépésszámlálás, kalóriaégetés, pulzusmérés, megtett táv és hasonlók állnak rendelkezésre, amik nem mutatnak túl a Mi Band 4 szintjén,

pedig az árkategória egyáltalán nem ugyanaz.

Ami számunkra nagyon fura, hogy a gyártó a komplett menürendszert megváltoztatta a sima Verge-höz képest, pedig azt gondoltuk, hogy csak a háttértárat és a szenzorokat hajigálták ki belőle, de nem, teljesen más a funkciók elrendezése is. A Verge Lite-nál ráadásul mintha jobban akadna az oldalra lapozás, ami elég idegesítő tud lenni használat közben.

Szerencsére az egyik kedvenc funkciónkat – a gyorsgombot – megtartották, így az előre beállított aktivitások továbbra is egyetlen gombnyomással elindíthatók. A gond csak az, hogy amíg a GTR-nél bármit be lehetett állítani, addig itt csak a sporttevékenységek köthetők a kapcsolódhoz. Ennek a korlátozásnak nem sok értelmét látjuk, kivéve, ha ez egy pozícionálási megoldás, vagyis ha többet akar a vásárló, akkor a gyártó egyik drágább termékét kell megvenni. Sajnos az olcsósítás során néhány sport is elveszett, éppen ezért érdemes összeszedni, mi a különbség a Lite és a nagyobb testvére között.

A fenti változások jelentősek, hiszen eltűnt a két legérdekesebb funkció, a saját tárhelyről történő zenehallgatás, és a telefonálás képessége is. A zenevezérlés azonban megmaradt, tehát tudjátok a hangerőt szabályozni, lépkedni a számok között, illetve leállítani és elindítani a muzsikát, viszont mivel nincs hova feltölteni az MP3 fájlokat, ezért sportolásnál muszáj a mobilt is magunknál tartani.

A táblázatból látható, hogy a Verge Lite legnagyobb értéke a hosszú üzemidő, amit a fejlettebb Bluetooth 5.0-val, kikapcsolt pulzusérzékeléssel, és a battery saver funkcióval lehet elérni, míg a GPS 40 órán át képes egyfolytában üzemelni. Utóbbi kifejezetten pozitív dolog, a Redmi Note 8-nál is imádtuk a 3,5-4 napos töltési ciklusokat, és itt is nagyon hasznosnak tartjuk.

Fotó: RendeljKínait

Említettük, hogy a sportokat is rendesen megnyirbálták, a Verge az alábbiakat tudta: futás, futópad, terepfutás, gyaloglás, elliptikus tréner, hegymászás, tenisz, síelés, futball, kerékpározás, szobabicikli és általános sport – dőlt betűvel jelöltük, amikről a Lite esetében le kell mondani. Jó hír viszont, hogy a Strava szinkronizálás gond nélkül működik, így a statisztikák simán bekerülhetnek az közkedvelt appba.

A vízkedvelő olvasóknak bizonyára feltűnt, hogy az úszást nem támogatják ezek a kütyük, annak ellenére sem, hogy IP68-as szabvány szerint állnak ellen a folyadékoknak. Legalábbis elméletben, mert egy Verge-öt nekünk sikerült kinyírnunk egy forróvizes beülőben, szóval a merítési mélységgel és a hőmérséklettel vigyázzatok, különben rövid úton tönkre mehet az eszköz.

A legfontosabb persze a pontosság, illetve az, hogy a mért adatok mennyire felelnek meg a valóságnak. A Verge Lite esetében nem fordult elő, hogy ne fogott volna GPS jelet, de azért akadnak elcsúszások a pályarajzhoz képest, viszont többször pontos, mint ahányszor nem. Furcsaságok persze így is akadnak: az elliptikus tréner eredményeket a Stravaba szinkronizálva például olyan térképet kaptunk, mintha valaki összefirkálta volna, pedig itt konkrétan nulla métert kellett volna mérnie az órának.

Fotó: RendeljKínait

Érdekesség, hogy a hosszabb túrákat a GTR-hez hasonlóan ez a kütyi is jól rögzíti, és a lépések száma is közelít a más eszközökkel mért értékekhez. Nagyjából ugyanez igaz a pulzusmérésre is, az Omron vérnyomásmérőtől alig eltérő adatokat kaptunk, a szórás alig 5 százalék.

Az Amazfit applikáción közösen osztozik a teljes Amazfit sportóra széria, így aki fogott már Pace-t, Stratost vagy esetleg Verge-öt a kezében, az nem fog újdonságokkal találkozni. Az alkalmazás alapvetően arra való, hogy a különböző tevékenység visszanézhetők legyenek, ls nyomon követhessük az olyan információkat, mint az alvásmonitorozás eredményei. Számtalan lehetőség innen állítható be, a fontosabbakat a teljesség igénye nélkül felsoroljuk:

  • alvás- és pulzusmonitorozás
  • tétlenségi figyelmeztetés
  • alkalmazásértesítések, gyakorlatilag az összes appal képes együttműködni
  • ébresztés és eseményemlékeztető
  • óraszámlap csere
  • sportok indítása: gyaloglás, futás, kerékpár
  • hívásbeállítások: elutasíthatjátok, illetve felvehetitek a bejövő telefonhívásokat
  • részletes tevékenységstatisztika

Szoftveres oldalon nem találkoztunk problémákkal, de az Amazfit órák esetében a frissítések nem csak újdonságokat szoktak behozni, hanem néha fura hibákat is, szóval erre érdemes lélekben felkészülni. Érdemes még megemlíteni a Notify & Fintess for Amazfit alkalmazást, amivel a gyári programnál részletesebben is személyre szabhatjátok órátokat, illetve új funkciók is a repertoárba kerülnek.

Összegzés

Az Amazfit Verge Lite sportóra azoknak szól, akik sokallják a Verge durván 40 000 Ft-os árát, és hajlandóak lemondani néhány – nem elhanyagolható – funkcióról. Az eszköz az esetek többségében hibamentesen teszi a dolgát, a szenzorok többnyire megfelelően működnek, és az egyszerű anyaghasználat is kevésbé fáj a 27 000 Ft-os ár tükrében.

Az üzemidő durva, de a mérleg másik serpenyőjében ott vannak az elvesztett funkciók: a zeneszámok tárolásának hiánya, a telefonálási lehetőség elvesztése, a kevesebb sport támogatása, és a GPS is lehetne pontosabb – hogy ez megér-e mínusz 10 000 forintot, azt mindenki maga kell, hogy eldöntse.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik