Tech

Kémkedhet utánunk az okostévénk

Azt már kezdjük megszokni, hogy a laptopjainkat és számítógépeinket védenünk kell a vírusoktól és a hackerektől, és talán már azzal is tisztában vagyunk, hogy a telefonunk mikrofonját bárki bekapcsolhatja messziről, és belehallgathat abba, hogy mit beszélünk. Ha azonban okostévét veszünk, ritkán gondolunk arra, hogy még ezen keresztül is kémkedhetnek utánunk – pedig a legújabb modellek már kifejezetten veszélyesek, legalább is ezt írja az FBI egy friss blogposztjában.

Betörőket engedhet a lakásba a porszívó
Elég, ha valaki meghackeli a robotporszívónkat, már meg is van a baj.

Az új okostévéket gyakran szerelik fel kamerával és mikrofonnal azért, hogy a tulajdonos így is tudjon kommunikálni az eszközzel, ne kelljen az ódivatú távirányítót használni. Ráadásul az ilyen készülékek már általában videohívásra is alkalmasak. Csakhogy komoly biztonsági kockázatot is jelentenek, jellemzően

nincsenek ugyanis védve a hackertámadások elől.

Egy 2018-as kutatás például kimutatta, hogy több millió okostévének vannak olyan biztonsági problémái, amelyeken keresztül bárki átveheti a tévé felett az irányítást, akinek van hozzá egy kis tudása. A kutatáshoz hackerek demonstrálták is, mennyire egyszerű a tulajdonosok tudta nélkül bejutni egy ilyen eszközbe.

Fotó: iStock

Egy ilyen tévébe nem nagy ördöngösség távolról bejutni, bármelyik közepes tudású hackernek sikerülhet. A kukkoló bekapcsolhatja a kamerát anélkül, hogy bárki észrevenné, és kémkedhet a lakók után, vagy lehallgathatja őket a mikrofonnal is. Ez ellen valójában sok mindent nem tudunk tenni – nagyon maximum annyit, hogy az alapvető jelszavakat megváltoztatjuk, és megkeressük, hol tudjuk kikapcsolni a kamerát és a mikrofont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik