Tech

Undort válthat ki egyesekből az új iPhone

Az Apple kedd este rántotta le a leplet az idei új három iPhone-modellről, melyek közül az iPhone 11 Pro Max a legizgalmasabb darab. Ez az első olyan almás mobil, aminek a hátlapjára már három kamera került a bal felső sarokba elhelyezve.

Kukucs! Fotó: Apple / YouTube

Egyesek nem is azért jajdultak fel, mert az elrendezés finoman szólva sem éppen elegáns, hanem mert a három fekete kör látványa egész egyszerűen a frászt hozza rájuk. Így érzi magát a Gizmodo szerzője is, aki olyan Twitter-felhasználók reakcióit gyűjtötte össze, akik szintén rendkívül kellemetlennek, sőt, félelmetesnek tartják a sok-sok apró lyuk látványát, ami szerintünk is egy polip csápjának mintáját juttatja eszünkbe. Erre viszont van tudományos, valódi magyarázat is.

A jelenséget nem hivatalosan tripofóbiának, azaz lyukaktól való félelemnek nevezik.

Sok kutató azonban úgy gondolja, hogy a kifejezés nem pontos, ugyanis valójában nem félelemről, hanem undorról van szó. Bár a tripofóbiát nem ismerik el hivatalosan mentális zavarnak, az utóbbi időkben egyre többen számolnak be arról, hogy rossz érzés fogja el őket a kis lyukak vagy dudorok látványától – a Twitter-felhasználók például pont ilyen félelemnek adtak hangot az új iPhone-nal kapcsolatban.

Korábban bővebben is írtunk a jelenségről egy vizsgálat kapcsán, amelynek során az alanyoknak lyukakat, illetve veszélyt (mondjuk pókot, vagy kígyót) ábrázoló képeket mutattak. Mindkét esetben megfigyelhető volt pupillák tágulása, ám a lyukak hatására nagyobb mértékben, ami azt sugallja, hogy a tripofóbia a paraszimpatikus idegrendszerrel és az undor érzetével áll kapcsolatban – tehát valóban fenn áll a lehetősége, hogy valaki fizikailag rosszul van az új almás mobil hátlapjától.

Miért irtóznak annyian az apró lyukaktól?
Sok ember kellemetlennek tartja az apró lyukak látványát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik