Tech

Törvénytelen körülmények közt készülnek az új iPhone-ok

Az Apple és a Foxconn is megerősítette, hogy a kínai munkaügyi előírásokat megszegve a megengedettnél több ideiglenes alkalmazottat foglalkoztattak iPhone-készülékek előállításához a kínai Foxconn gyárban. A szabálysértést az amerikai központú China Labor Watch (CLW) civilszervezet hozta nyilvánosságra jelentésében, épp az iPhone 11 keddi bemutatója előtt. A szervezet tagjai a gyár dolgozói közé beépülve derítettek fényt az ott uralkodó körülményekre.

A helyi törvények szerint az átmeneti dolgozók aránya nem lépheti túl a 10 százalékot, az Apple partnere, a Foxconn csengcsoui gyárában ezzel ellenben a munkaállomány több mint felét ilyen viszonyban foglalkoztatták, köztük rengeteg diákmunkást is. A CLW-hez érkezett panaszok szerint ezen felül munkakörülmények és a túlórák terén is bőven van kivetnivaló.

A szervezet igazgatója, Li Qiang szerint az Apple és a Foxconn is tisztában van azzal, hogy törvényt sértenek, de mivel az ideiglenes alkalmazottak foglalkoztatása anyagilag jobban megéri nekik, ezért vállalják a rizikót, már több éve fenn áll az állapot. A jelentés szerint a szokásosnál is több átmeneti munkás foglalkoztatása a közelgő iPhone megjelenés miatt ugrott ki az utóbbi időszakban.

Az Apple egyelőre annyit közölt, hogy vizsgálataik alapján a probléma valóban sérti az előírásokat, és már dolgoznak azon a Foxconnal, hogy azonnal megoldást találjanak rá. A CLW szerint ugyan a Foxconnhoz is alvállalkozókon keresztül kerülnek emberek, ettől függetlenül az Apple felelőssége, hogy betartassa az előírásokat partnereivel készülékei előállítása során.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik