Tech

Megvizsgálták, tényleg hallgatózik-e a mobilunkon a Facebook

Időről időre beszéd tárgyává válik a sokat vitatott összeesküvés-elmélet, miszerint a Facebook a háttérben folyamatosan hallgatózik a felhasználók okostelefonján keresztül, az elcsípett szavak alapján pedig hirdetéseket helyez el a hírfolyamban. A londoni Wandera biztonsági cég kutatói ennek próbáltak utánajárni egy teszt során, és végül arra jutottak,

hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a Facebook vagy Instagram mobilappok lehallgatják a beszélgetéseket.

A kutatók egy Samsung és egy iPhone készüléken végezték a vizsgálatokat. Mindegyik eszközt berakták fél órára egy szobába, majd ez idő alatt végtelenítve játszottak le macska és kutya hangokat. Hogy legyen összehasonlítási alapjuk, két ugyanolyan mobilt egy csendes szobában helyezték el, miközben a Facebook, Instagram, Google Chrome, Snapchat, YouTube és Amazon appok végig meg voltak nyitva rajtuk.

A félórás időszak leteltével a kutatók kielemezték nem csak az adatforgalommal, de az akkumulátorfogyasztással kapcsolatos adatokat is, illetve hogy hány állatokkal, illetve állateledelekkel kapcsolatos reklám jelenik meg utána a különböző platformokon. Az eredmények alapján a mobilok aktivitásai és a megjelenített reklámok közt nem volt eltérés a csendes, illetve a hangfájloktól hangos szobákban tartott mobilok esetében.

A Facebook nem hallgatózik, csak van egy rólunk mintázott vudubabája
A Google egykori szakembere szerint annyira részletes a rólunk alkotott profil, hogy könnyen szimulálható, miről beszélgethetünk.

James Mack, a Wandera rendszermérnökének elmondása szerint az adatokon nem látszik annak nyoma, hogy a háttérben beszélgetések feldolgozása zajlana, és hogy bármit is továbbítanának a felhőbe az egyes appok. Amennyiben így lenne, az adatforgalomnak meg kellett volna növekednie. Azt pedig nem tartják valószínűnek, hogy a cégek olyan módszerrel élnének, amit nem lehet észrevenni.

A Facebook korábban többször is tagadta a hallgatózásról szóló vádakat, hivatalos álláspontjuk szerint nem hallgatják le a beszélgetéseket reklámok célzásához, és csak akkor férnek hozzá a mikrofonhoz, ha arra a felhasználó engedélyt adott az alkalmazás számára.

A cég renoméjának az viszont nem tesz jót, hogy nemrég kiderült, hogy ugyan hirdetésekhez nem, de más célok érdekében valóban lehallgattak és jegyeztek egyes beszélgetéseket a Facebook alvállalkozói. Mint később kiderült, európai felhasználók szűk köre is érintett. A Bloomberg jelentése szerint a felvételeket mesterséges intelligencia segítségével számítógépek alakították írott szöveggé, és a Facebook alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a leiratok pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk a felvételeket, amelyeket a vállalat anonimizált.

(Kiemelt kép: AFP)

A Facebook beszélgetéseket hallgatott le és dokumentálta azokat
Mark Zuckerberg hosszú ideig váltig állította, hogy nem hallgat bele a felhasználók beszélgetéseibe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik