Tech

A Facebook nem hallgatózik, csak van egy rólunk mintázott vudubabája

A Google egykori szakembere szerint annyira részletes a rólunk alkotott profil, hogy könnyen szimulálható, miről beszélgethetünk.

A Facebookkal kapcsolatos egyik legvitatottabb összeesküvés-elmélet, hogy a mobilapp folyamatosan használja a telefonok mikrofonját arra, hogy figyelje a készülék környezetét, és ez alapján dobáljon fel hirdetéseket. A közösségi óriás ezzel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, hogy ugyan az app figyelheti a háttérzajokat azért, hogy jobb képet kapjon arról, hol, milyen körülmények között használjuk a telefont és rajta az alkalmazást, de a mikrofonban hallható audioinformációt nem használják fel hirdetési célokból.

A Telegraph újságírója pedig tavalyelőtt hosszas cikkben fejtegette, hogy valószínűleg egy pszichológiai jelenség állhat a háttérben, erről mi is írtunk.

A mobil mikrofonján hallgat le a Facebook? A közösségi óriás tagad
Egy video miatt akadtak ki a felhasználók, de mi van, ha csak jobban ismer minket a Facebook, mint mi saját magunkat?

Ezzel kapcsolatban most a Google egykori dizájnetikusa, Tristan Harris is megszólalt egy konferencián, aki talán a korábbiaknál is ijesztőbb magyarázattal állt elő. Mondanivalója lényegében az, hogy a nagy cégek az adatainkból már annyira részletes profilt képesek felállítani rólunk, hogy már azt is kitalálják, miről beszélgetünk és mire gondolhatunk.

„Mégis honnan tudhatnák, hogy milyen beszélgetéseket folytatsz? A Google, vagy a Facebook szerverein ott van ott egy kis vudubaba, ami az avatárszerű verziód. Mintha le lennél modellezve. És egyáltalán nem kell lehallgatnom a beszélgetéseidet, mert már összegyűjtöttem minden kattintásodat és lájkodat, és ezekből minél több van, a vudubabád annál inkább úgy viselkedik, mint te. Mindössze annyit kell tennem, hogy szimulálom azt, miről beszélgethet a baba, és már tudom is, hogy miről beszélgettél anélkül, hogy tényleg hallgatóztam volna a mikrofonon keresztül.”

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik